Za poljoprivrednike i sve ostale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi kalendar i godišnjak poljoprivrednih aktivnosti koji vec devetu godinu za redom izdaje vodnjanska udruga Agroturist ovih bi se dana trebao naci u distribuciji diljem poluotoka. Za 2011. godinu tiskano je 2.500 komada vrlo traženog i rado citanog kalendara kroz koji se svake godine provlaci jedna glavna tema - ove je to boškarin.

- Jedna od osnovnih zadaca naše udruge je edukacija pa je i naš kalendar nastavak takvih aktivnosti i jedan je od rijetkih u potpunosti prilagoden poljoprivrednicima. Zbog zanimljivih tekstova o svecima, tradicionalnim i zaboravljenim receptima, atraktivan je i širem stanovništvu. Da bi što više ljudi moglo doci do kalendara, ove cemo ga godine po prvi put distribuirati u suradnji s Glas Istre trgovinom, rekao je na predstavljanju kalendara Franko Raguž, voditelj strucne službe udruge Agroturist.

Na poledini svakog mjeseca u kalendaru nalaze se tekstovi o najznacajnijim manifestacijama koje se održavaju u Vodnjanu kao što su Dani mladog maslinovog ulja, Smotra sira, skute i meda ili Smotra vina. Tu su i tekstovi koji ce uvelike pomoci "mladim" maslinarima u radovima i zaštiti biljaka u njihovim maslinicima.

Ovom je prilikom ukratko predstavljen i projekt ZOOB koji su u ožujku pokrenuli grad Vodnjan i udruga Agroturist u suradnji s hrvatskim i slovenskim partnerima, a za cije su provodenje osigurana sredstva iz Operativnog programa IPA.



- S obzirom da se radi o projektu smanjenja zagadenja i ocuvanja biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo, na podrucju Istarske županije praceni su maslinici na kojima je napravljeno uzorkovanje tla i 48 analiza lista, dok se analize ulja tek trebaju provesti. Naravno, provedene su i brojne edukacije maslinara, s cime cemo nastaviti i slijedece godine, a tiskana su i dva edukativna letka na tri jezika, "Suživot u masliniku" kojim smo naceli važnu temu suradnje životinja i biljaka u masliniku, te "Kako prepoznajemo kvalitetno maslinovo ulje" namijenjen edukaciji potrošaca, rekla je Bernardina Hlevnjak iz istarske podružnice Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu (HZPSS).

Uz nju su projekt predstavili i Slavko Brana iz Nature Histrice i Kristina Buršic iz Grada Vodnjana.

Gradonacelnik Klaudio Vitasovic istaknuo je da je grad Vodnjan nedavno ka europskim fondovima kandidirao još jedan projekt, HERBA, namijenjen ocuvanju ljekovitog i samoniklog bilja. Svi ovi projekti usmjereni su na razvoj Vodnjanštine, no s izrazitim naglaskom na ocuvanje biološke raznolikosti i same baštine ovoga kraja zahvaljujuci smanjenju negativnog ljudskog utjecaja na okolinu.


Podijeli: Facebook Twiter