Za pola godine istarskom ulju oznaka izvornosti

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Zahtjev za zaštitu naziva Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje oznakom izvornosti službeno je krajem ovog tjedna Klaster istarskih maslinara podnio Ministarstvu poljoprivrede. Doznajemo to iz županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu.

Očekuje se da će do potvrde zahtjeva proteći dva do tri mjeseca procedure u ministarstvu. Zatim slijedi tri mjeseca propisanog razdoblja za prigovore, što znači da bi za otprilike pole godine ovaj istarski proizvod par excellence dobio zaštitu na nacionalnoj razini.

U županijskom Odjelu za poljoprivredu planiraju odmah potom pokrenuti gotovo istovjetni postupak na razini Europske unije.

- Oznaka izvornosti zahtjeva da se sve faze u ciklusu proizvodnje, od uzgoja maslina do punjenja ulja u boce, moraju odvijati na definiranom zemljopisnom području, u ovom slučaju na području Istarske županije, kaže viša stručna suradnica za zaštitu i valorizaciju autohtonih proizvoda pri Odjelu poljoprivrede Blanka Sinčić Pulić. Dodaje da je ova oznaka mnogo zahtjevnija od zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla pri čemu je dovoljno da se samo jedna faza, primjerice punjenje boca uljem, odvija na definiranom području.

Projekt zaštite istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja provodi se godinama. Do 2010. ministarstvu je iz Istre stiglo četiri zahtjeva za zaštitu naziva: Ekstra djevičansko maslinovo ulje Tar, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Valalta, Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje za oznaku zemljopisnog podrijetla te Vodnjansko ekstra djevičansko maslinovo ulje za oznaku izvornosti.

Odjel za poljoprivredu koordinirao je objedinjavanje ovih partikularnih zahtjeva. Za krovnu organizaciju odabran je Klaster istarskih maslinara iz Poreča koji je proteklih nekoliko godina omasovio članstvo s 11 fizičkih i pravnih članova na 35 članica koje uključuju deset udruga i dvije zadruge. Zajednički logo oznake izvornosti okomito je postavljena elipsa koja na svom vanjskom obodu sadrži natpis "Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje - Oznaka izvornosti".

Jednakom oznakom izvornosti zaštićen je u Hrvatskoj i istarski pršut. (Anđelo DAGOSTIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter