Za pokušaj ubojstva sakupljača boca 4 godine zatvora

Tvrdnji Aleksandra Kovačevića da je Jurešića ozlijedio nožem braneći se od njegovog napada sud nije povjerovao (M. ANGELINI)
Tvrdnji Aleksandra Kovačevića da je Jurešića ozlijedio nožem braneći se od njegovog napada sud nije povjerovao (M. ANGELINI)

Aleksandar Kovačević (39) iz Pule nepravomoćno je osuđen na pulskom Županijskom sudu na četiri godine bezuvjetnog zatvora zbog pokušaja ubojstva Gorana Jurešića (40) iz Kutine, početkom  svibnja ove godine na Kaštanjeru u Puli.

Kovačević je na izricanje presude doveden iz pulskog pritvora, gdje je i vraćen. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 3. svibnja ove godine, a određeno mu je plaćanje sudskih troškova u iznosu većem od pet tisuća kuna.

Predsjednik vijeća, sudac  Zdravko Garić je u obrazloženju presude naglasio da Kovačević ima znatno više otegotnih nego olakotnih okolnosti koje su uzete u obzir kod određivanja visine kazne. Kao snažne otegotne okolnosti nabrojao je namjeru da usmrti Jurešića, prijašnja osuđivanost, iako do sada nije počinio djelo protiv života te zato jer je taj čin bio potpuno bespotreban.

Da je čin bio potpuno neopravdan, sud je utvrdio tako što nije bilo nikakve nužne obrane ili izravnog napada na optuženika, već je upravo on na Jurešića nožem krenulo izravno, pravolinijski. Taj potez Jurešić nije očekivao te se nije niti branio, a kao ishod napada su tri rane zbog kojih je Jurešić istoga dana, 3. svibnja operiran.

Sud je odbacio i obranu optuženika da je bilo eventualnih krivotvorenja medicinskog izvješća, smatrajući da liječnici za to nisu imali razloga te nisu znali što se i kako dogodilo, već su samo spašavali ozlijeđenu osobu. (M. SARDELIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter