Za poginulog vojnika 23 kune odštete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Južnokorejska vlada ponudila je odštetu od 500 wona (23 kune) obitelji vojnika poginulog tijekom Korejskog rata (1950.-1953).

Zahtjev za odštetom podnijela je žena (63) ciji je stariji brat poginuo u tom ratu, u kojem je ona izgubila gotovo cijelu obitelj. Zahtjev je prvo poslala ministarstvu veterana koje ga je odbacilo argumentom da obitelji moraju podnijeti zahtjev u roku pet godina nakon smrti vojnika.

Nakon žalbe, uz obrazloženje da je ona u vrijeme bratove pogibije imala samo dvije godine pa nije mogla reagirati na vrijeme, ministarstvo joj je ponudilo odštetu od 500 wona (23 kune), iznos koji se u ono vrijeme isplacivao obiteljima poginulih vojnika.

Tu je ponudu povjerenstvo za zaštitu gradanskih prava ocijenilo "neshvatljivim" jer je ministarstvo veterana propustilo uzeti u obzir inflaciju zadnjih 60 godina. Kad se ona se uzme u obzir, iznos se penje na 760 tisuca wona (3.600 kuna), kazao je Bae Moon-Kyoo, dužnosnik povjerenstva.

Povjerenstvo ima moc poništiti administrativne odluke te ministarstvo sada mora dati novu ponudu toj gospodi.

Oko 138.000 južnokorejskih vojnika poginulo je tijekom Korejskog rata, kao i 40.000 vojnika saveznickih zemalja, medu kojima 36.000 Amerikanca.


Podijeli: Facebook Twiter