Za područje Istre dodijeljene samo 24 povlastice


Na temelju ukazane potrebe i zahtjeva podnositelja za mali obalni ribolov s područja Istarske županije, u prostorijama Obrtničkog doma u Poreču, održan je radni sastanak na temu Rješavanje problematike malog obalnog ribolova u Istarskoj županiji.

Sastanku su prisustvovali pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije Milan Antolović, pomoćnik pročelnika Graciano Prekalj, predsjednik Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić, stručna suradnica za ribarstvo Savjetodavne službe Danijela Milić te 41 podnositelj zahtjeva za mali obalni ribolov iz Istarske županije.

Na čekanju 101 zahtjev

Naime, odlukom o rang-listi sudionika u malom obalnom ribolovu s područja Istarske županije od 3.500 povlastica za mali obalni ribolov u Republici Hrvatskoj samo je 24 povlastica dodijeljeno za područje Istarske županije, a 101 zahtjev je ostao na čekanju za sljedeću godinu.

Podsjetimo, još početkom 2016. godine, istarski je župan Valter Flego zatražio od Ministarstva poljoprivrede - Uprave ribarstva izmjene kriterija Pravilnika o malom obalnom ribolovu koje su usklađene s Cehom za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije. Navedene izmjene kriterija se odnose na dodatno bodovanje ribara koji mogu dokazati višegodišnji ribarski staž, kao i dodjelu određenog broja povlastica po primorskim županijama gdje se za Istarsku županiju traži 80-tak povlastica.

Do izmjena kriterija u Pravilniku o malom obalnom ribolovu nije došlo, ali postoji obećanje Ministarstva poljoprivrede - Uprave ribarstva da će nakon donošenja Zakona o ribarstvu (očekuje se da će biti donesen do svibnja 2017. godine) pokrenuti postupak izmjena i dopuna Pravilnika o malom obalnom ribolovu.

Formirana Radna grupa

Bez obzira na navedeno obećanje, prihvaćen je prijedlog o formiranju Radne grupe za rješavanje problematike malog obalnog ribolova u Istarskoj županiji u kojoj će, osim predstavnika Istarske županije i Ceha za ribarstvo i akvakulturu Obrtničke komore Istarske županije, sudjelovati i izabrani predstavnici za pojedina područja i to: Claudio Visintin iz Umaga; Dario Sujević iz Poreča; Gianfranco Paliaga iz Rovinja; Marinko Lapov iz Pule, te Danijel Fonović iz Labina.

Na predstojećem sastanku Radne grupe dogovorit će se daljnje aktivnosti, uključujući i sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede - Uprave ribarstva na kojemu će se ponovo zatražiti izmjene i dopune Pravilnika o malom obalnom ribolovu uz potporu Istarske županije, doznajemo iz Ureda istarskog župana. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter