Za Plomin 3 u igri još samo Japanci?

Plomin (A. T.)
Plomin (A. T.)

Prema neslužbenim informacijama, od natječaja za gradnju i upravljanje Plominom 3 navodno je odustala i korejska tvrtka KOSEP, što znači da su, kako piše portal Index, u igri za strateško partnerstvo s HEP-om ostali još samo talijanski Edison i japanski Marubeni.

Kako je još u travnju pisao naš list, ni Edison nema namjeru odazvati se na HEP-ov poziv, poslan Marubeniju, KOSEP-u i Edisonu, da najkasnije do studenog ove godine dostave svoju konačnu, obvezujuću ponudu za gradnju i upravljanje Plominom 3.

U HEP-u informacije o odustajanju KOSEP-a i Edisona službeno demantiraju. Iako se od nekih izvora u HEP-u može čuti kako će, u slučaju da samo Marubeni bude zainteresiran, HEP morati poništiti natječaj, drugi tvrde kako će moći i dalje pregovarati samo s japanskom tvrtkom, no pitanje je s kojom će se cijenom gradnje, i s drugim ustupcima, u situaciji kad smo toliko gladni investicija, ići Japancima na ruku.

"Sad kad smo definitivno stopirali HE Omblu, najpripremljeniji HEP-ov projekt, a u pitanje dolazi i pronalaženje partnera za Plomin 3, okrenuti se moramo projektima poput TE Rijeka, umjesto da forsiramo rekonstrukciju TE-TO Osijek na plin, koja će imati manje od 50 posto konzuma!", može se čuti od visokopozicioniranih HEP-ovaca. Puno bi jeftinije, isplativije i svakako racionalnije, kažu, bilo ulagati u rekonstrukciju TE Rijeka u Urinju, odnosno u zamjenu goriva u Rijeci plinom.

"Od onih prvotno najavljivanih 70-ak potencijalnih strateških partnera pali smo, eto, na njih tri, što dovoljno govori o zagrijanosti ulagača za Plomin 3 na ugljen", poručuje gradonačelnik Labina Tulio Demetlika. (B. MRVOŠ PAVIĆ i D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter