Za placu od 5.000 kuna, 250 kn manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim, ali i u državnim službama Vlada namjerava srezati place oko 230 tisuca svojih radnika i to smanjenjem dodatka za minuli rad s 0,5 na 0,3 posto po godini staža.

Time ce najviše biti pogodeni radnici pred mirovinom kojima ce placa pasti za oko pet posto. U praksi to znaci da ce službenik ili namještenik s placom od pet tisuca kuna izgubiti 250 kuna na placi.

Iako na pregovorima sa sindikatima javnih službi pocetkom tjedna nije bilo razgovora o dodatku za minuli rad, njegovo smanjenje Vlada predlaže pismenim prijedlogom izmjena i dopuna TKU-a koji je sindikatima urucen u petak. Oni imaju 15 dana za ocitovanje, pa ce se pregovori najvjerojatnije nastaviti 26. lipnja. Sindikati ce, medutim, teško pristati na smanjenje naknade za minuli rad i vec sada Vladi porucuju da to nece proci.

Isplata jubilarnih nagrada i regresa za proracunske korisnike u ovoj godini nije upitna. Naime, i sama je Vlada shvatila da ce teško ta prava zamrznuti s obzirom da su se i jubilarke i regresi vec poceli isplacivati. Stoga, sindikatima predlaže da se u 2013. godini privremeno odreknu tih prava, a kada je rijec o božicnici, ona ne bi bila isplacena ni u ovoj, a ni u iducoj godini. Dar za djecu, kao što se i pretpostavljalo, nije u pitanju. No, o njegovom iznosu ce se pregovarati.

Zaposleni u obrazovanju i znanosti, pak, ostaju bez prosvjetnog dodatka u iznosu od 2,2 posto koji se svake godine u kolovozu dodavao na placu. Bez ukljucenog ovogodišnjeg dodatka koji Vlada namjerava ukinuti, place u znanosti i obrazovanju kumulativno su porasle za preko 11 posto u proteklim godinama isplate prosvjetnog dodatka. (G. Ga./NL)


Podijeli: Facebook Twiter