Za pašnjak i oranicu od 2.066 kvadrata traže 62 tisuće eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Općina Svetvinčenat objavit će javni natječaj za prodaju svojih nekretnina, a na tom će natječaju zainteresiranima biti ponuđena općinska zemljišta i parcele. Na popisu za prodaju su vrt površine 475 metara četvornih, koji se nalaze u naselju Smoljanci, vlasništvo Općine Svetvinčenat 48/192 dijela.

Površina koja se izlaže prodaji iznosi 118,75 kvadrata, a svrha prodaje je okrupnjavanje posjeda. Početna cijena iznosi 593,75 eura u kunskoj protuvrijednosti na dan raspisivanja natječaja, a jamčevina iznosi deset posto prodajne vrijednosti. Prodaje se i vrt površine 50 kvadrata u naselju Pajkovići, a početna cijena temeljem procjene ovlaštenog stalnog sudskog vještaka graditeljske struke iznosi osam tisuća kuna. U Juršićima se prodaje osam kvadrata pašnjaka po početnoj cijeni od 2.400 kuna.

Kvadrat zemljišta za 30 eura

Najvrjednija parcela nalazi se također u Juršićima, u naravi se sastoji od nekoliko zemljišta koja su pašnjaci i oranice, a Općina Svetvinčenat je suvlasnik u nekim dijelovima. Riječ je o pašnjaku površine 270, pašnjaku od 90 i 130 kvadrata te pašnjaka površine 1.111 kvadratnih metara, a uz to ide i oranica, površine 4.623 kvadrata. Sve su parcele upisane u k.o. Juršići, nalaze se u Juršićima, a vlasništvo su Općine Svetvinčenat u 1/3 dijela ili 2.074,66 kvadrata. Početna cijena iznosi 62.240 eura u kunskoj protuvrijednosti na dan raspisivanja javnog natječaja. Dakako, i tu je jamčevina određena u iznosu od deset posto prodajne vrijednosti.

U prodajnu cijenu nisu uključeni porez na promet nekretnina, naknade za priključenje na vodovodne ili druge instalacije te izrada geodetskih parcelacijskih elaborata i drugo, a natječaj će se provesti usmenim javnim nadmetanjem.

Najpovoljnijom ponudom smatra se ona ponuda koja ispunjava sve opće i posebne uvjete iz natječaja, a kojom je ponuđen najviši iznos prodajne cijene. Pravo na sudjelovanje u postupku javnog nadmetanja imaju sve domaće fizičke i pravne osobe, a strane fizičke i pravne osobe pod uvjetom da ispunjavaju uvjete za stjecanje prava vlasništva nekretnina u Republici Hrvatskoj.

Jamčevina u visini od deset posto

Rok za sklapanje ugovora o prodaji je osam dana od dana poziva Općine Svetvinčenat najpovoljnijem ponuditelju na sklapanje ugovora o prodaji. Ugovorenu kupoprodajnu cijenu kupac plaća u jednom obroku, bez utvrđene mogućnosti popusta u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora. Porez na promet nekretnina plaća kupac u zakonskom roku, a u posjed kupljene nekretnine zaključenjem Ugovora o prodaji nekretnine.

Ukoliko najpovoljniji izabrani ponuditelj odbije potpisati dostavljeni Ugovor o kupoprodaji nekretnine u roku od 15 dana od dana dostave Ugovora gubi pravo na povrat jamčevine, a jamčevinu gubi i ako ne isplati ugovorenu kupoprodajnu cijenu u roku od 15 dana od dana ovjere potpisa kod javnog bilježnika gubi pravo na povrat jamčevine. (L. SLIJEPČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter