Za Parenzanu pola milijuna eura iz EU-fondova

Parenzana je bila uskotračna željeznička pruga od Trsta do Poreča (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Parenzana je bila uskotračna željeznička pruga od Trsta do Poreča (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Ove godine nastavlja se obnova nekadašnje uskotračne pruge Parenzana, danas pješačke i biciklističke staze, i to uz pomoć europskog novca koji je nedavno odobren Istarskoj županiji za projekt "Parenzana Magic". Putem programa pogranične suradnje između Hrvatske i Slovenije IPA odobreno je 3,8 milijuna kuna, odnosno 510,7 tisuća eura, a u projektu će, uz Županiju, sudjelovati Poreč, Buje i Motovun te slovenski partneri Kopar, Piran i Izola, koji u cjelokupnom iznosu moraju sudjelovati s 15 posto novca.

Riječ je o jednom od posljednjih natječaja za pretpristupne fondove EU-a. Projekt je prijavljen još prije dvije godine, međutim rezultati su objavljeni tek nedavno.

- Ovim novcem Parenzana neće biti zgotovljena. To je tek treći korak u realizaciji projekta, odnosno predigra koja bi trebala ići u smjeru da se on sutra kandidira za značajniji novac iz strukturnih fondova Europske unije. Ovo su sredstva koja će omogućiti da se poboljšaju uvjeti na trasi i da uvedemo neke nove elemente ponude, osim biciklizma i pješačenja, kaže nam županijski pročelnik za turizam Branko Curić. Očekuje da bi takav projekt za strukturne fondove mogao biti spreman za godinu ili dvije.

Upravo odobrenim novcem nastavit će se ulaganja u vrijednu turističku infrastrukturu, u koju je već utrošeno oko 800 tisuća eura, odnosno nešto više od šest milijuna kuna. Glavni je cilj u Tribanu urediti zgradu stare škole gdje će se smjestiti Javna ustanova Parenzana, koja će se skrbiti o ovoj stazi te će ujedno biti odmaralište i prenoćište za bicikliste i sportaše, ali i sve rekreativce. U obnovu ove zgrade uložit će se i novac iz bujskog te županijskog proračuna.

Ovim će se novcem urediti nekoliko vježbališta na otvorenom za fitness u prirodi te organizirati vinski maraton duž staze koji bi trebao uključiti hrvatske i slovenske vinare, ali i druge proizvođače tipičnih proizvoda. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter