Za paljenje Cabahije 4 godine zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Opcinskom sudu u Puli na jedinstvenu je kaznu od cetiri godine i dva mjeseca zatvora zbog potpaljivanja kultnog pulskog kafica Cabahia na Verudi i drugih nedjela nepravomocno osuden 25-godišnji Vlado Spiroski iz Pule. Odlucila je tako sutkinja Opcinskog suda Vera Glasnovic Gjoni nakon održane glavne rasprave.

Temeljem optužnice Opcinskog državnog odvjetništva, sud je Spiroskog proglasio krivim jer je 17. lipnja 2009. oko 3 sata u Širolinoj 4 preskocio ogradu i ušao na terasu kafica Cabahia, koji je u najmu imao Alen Ukalovic, te odbacio neugašeni opušak cigarete na fotelju na terasi. Tako je izazvao vatru, koja je u potpunosti zahvatila terasu kafica, krovnu konstrukciju, stolove, stolice i drugi inventar.

Požar je zahvatio i obiteljsku kucu Tomislava Marjanovica u sklopu koje se nalazi kafic, a u kojoj su se u stanu na katu nalazili kci vlasnika Sara Marjanovic, njezina baka Božena Marjanovic te Robert Benic. Božena Marjanovic lakše je ozlijedena zbog udisanja dima, a na samoj kuci nastao je niz oštecenja, poput zacadenja zidova, pucanja prozorskih stakala i nagorijevanja inventara.

Vatra koju je izazvao Spiroski proširila se iz Cabahije i na krovište garaže u vlasništvu Miljane Gantar, prouzrocivši njegovo napuknuce. Požarom u Cabahiji oštecenim je vlasnicima pricinjena imovinska šteta u iznosu od milijun kuna. Za to je kazneno djelo protiv opce sigurnosti ljudi i imovine te sigurnosti prometa Vlado Spiroski kažnjen s dvije godine i tri mjeseca zatvora.

Na još jednu godinu i osam mjeseci zatvora Spiroski je osuden jer je proglašen krivim i za potpaljivanje na terasi kafica Podroom u vlasništvu Arsena Brajkovica iste noci, ali 15 minuta kasnije. Na terasu tog kafica (koji se nalazi dvjestotinjak metara od Cabahije) u Budicinovoj 16 Spiroski je ušao takoder preskocivši ogradu.

Iako svjestan da je kafic spojen sa stambenom zgradom u kojoj stanuje više ljudi, Spiroski je bacio neugašeni opušak na spužvasti podmetac stolica unutar zidanog objekta vanjskog šanka. Spužva na podmetacu stolice se zapalila, a vatra je prešla i na druge predmete u vanjskom šanku.

Spiroskog je sud proglasio krivim i za oštecenje tude stvari, jer je nakon potpaljivanja Cabahije i Podrooma iste veceri izmedu 3 i 4 sata preskocio ogradu i ušao u tvrdavu koju koristi udruga Casoni Vecchi te porazbijao stvari u vlasništvu udruge.

Provalivši zakljucana ulazna drvena vrata uzeo je jedan uteg i njime razbio zrcalo. Potom je metalnom šipkom razbio šest monitora, cetiri racunalna kucišta, cetiri tipkovnice, dva zvucnika, po jedan DVD uredaj, printer, pojacalo i aparat za vodu, a oštetio je i više plasticnih stolova i stolica. Za to mu je kazneno djelo dosudena kazna od tri mjeseca zatvora.

Na još tri mjeseca Spiroski je osuden jer je u noci izmedu 16. i 17. lipnja u Gortanovoj uvali na Lungomareu porazbijao i potpuno uništio 15 plasticnih ležaljki odloženih na plaži, cime je vlasnicu Sanju Rajic iz Pule oštetio za cetiri tisuce kuna.

Osudu na dodatnih šest mjeseci zatvora Spiroski je dobio i za kradu, jer je, nakon pohoda na Cabahiju, Podroom i inventar udruge Casoni Vecchi, oko 4.35 sati provalio u kiosk Tiska u Volticevoj ulici i ukrao 32 paketica žvakaca. Nakon toga se udaljio, ali ga je nekoliko metara dalje zatekla i uhitila policija.

Sutkinja Glasnovic Gjoni je Spiroskom stoga izrekla jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od cetiri godine i dva mjeseca, kao i sigurnosnu mjeru obaveznog psihijatrijskog lijecenja jer je utvrdeno da je kaznena djela pocinio u neubrojivom stanju, ali i da je psihicki bolestan. Sud je optuženiku, koji je na glavnoj raspravi priznao svih pet kaznenih djela i izrazio kajanje, produljio pritvor u kojem se nalazi od 14. srpnja 2009. godine.


Podijeli: Facebook Twiter