Za Palčiće ljubičasta Pula

Roditelji sa svojim Palčićima (D. ŠTIFANIĆ)
Roditelji sa svojim Palčićima (D. ŠTIFANIĆ)

U povodu Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju koji se obilježava 17. studenog, Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" petu godinu za redom organizirao je prigodno obilježavanje. No, ove godine pokrenuli su inicijativu da se građevine u pojedinim gradovima osvijetle u ljubičastu boju, koja je službena boja Međunarodnog dana. Toj se inicijativi odazvalo 13 gradova, među kojima je i Pula, čiji su "svjetleći divovi" u ponedjeljak prigodno bili osvijetljeni ljubičastim svijetlima upravo u čast najmanjih i najhrabrijih heroja.

U Puli se godišnje rodi 300 Palčića

Budući da je ovogodišnji slogan: "Nosi ljubičasto, svijetli ljubičasto i podigni palac za palčiće" pozvali smo roditelje Palčića iz cijele Istre da se sa svojim Palčićima okupe na nekoliko lokacija, a u Puli je to bio Pietas Julia na rivi odakle se otvara lijep pogled na osvijetljene dizalice koje su prigodno bile osvijetljene ljubičastom bojom. Također, pozvali smo i sve sugrađane da obuku nešto ljubičasto i pridruže se Palčićima i daju im podršku te simbolično pokažu da su oni ponos našeg grada, rekla nam je Gordana Damjanić Maroh, predsjednica pulske podružnice Kluba roditelja nedonoščadi Palčići koja pokriva cijelu Istru. Svake godine u Istri se rodi 300-tinjak Palčića, odnosno prijevremeno rođene djece.

- Namjera nam je da se mame s Palčićima međusobno druže, a mi smo im prigodno prostor ukrasili ljubičastim balonima, počastit ćemo ih kolačima, a za njih će biti prikazana i prigodna predstava pulske udruge S-fitness, rekla je Gordana Damjanić Maroh. Klub roditelja nedonoščadi "Palčići" osnovan je  na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika da bi si međusobno pomagali, educirali i razmjenjivali iskustva oko prijevremeno rođene djece te radi dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu, kojih se u Hrvatskoj godišnje rodi oko pet posto.

Niska svijest i brojni izazovi

Svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji je vrlo niska, ističu u Klubu pa ovakvim organiziranjem roditelja nastoje ujedno povećati osjetljivost društva i prilagoditi zakonodavstvo potrebama prijevremeno rođene i bolesne djece.

Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji i zdravstveni djelatnici koji za njih skrbe nalaze pred brojnim izazovima. Svaki roditelj očekuje rođenje zdravog djeteta, a kada se dogodi da se rodi dijete sa zdravstvenim poteškoćama, roditelji na to uglavnom nisu pripravni, ističu u "Palčičima". (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter