Za ovu priliku oformljen i komorni orkestar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncert u povodu 70. obljetnice neprekidnog djelovanja Kulturno-umjetničkog društva "Lino Mariani" održan je u subotu navečer u prepunoj Zajednici Talijana, a 11. studenog, na dan održavanja koncerta, maestro Nello Milotti da je živ proslavio bi svoj 90. rođendan.

Na repertoaru nisu izostala niti njegova djela, a Milottijevi dani nastavljaju se već krajem tjedna, u petak na Sveučilištu Jurja Dobrile predstavljanjem knjige koja će obuhvatiti jedan značajan dio njegova stvaralaštva.

Brojne promjene

Premda protekle godine nisu bile lake za "Lino Mariani", koji je ostao bez dvojice značajnih dirigenata u svega nekoliko mjeseci – 2015. godine iznenada su preminuli maestro Edi Svich i maestro Ivan Štekar, potom su uslijedile razne privremene zamjene, sada se situacija normalizirala. Ileana Perosa Pavletić vodi muški i mješoviti zbor, Klara Cerin mandoliniste, a Orietta Šverko i dalje ženski zbor.

Koncertna je večer počela upravo ženskim zborom i Milottijevim "Volo di rondini" i "Madrigale" uz glasovirsku pratnju Branka Okmace. Nakon njih nastupili su mandolinisti sa skladbama "Coimbra", "Stardust", "La vita e' bella", "Don Jose'" i "Valzer br.2", a mandolinisti su s mješovitim zborom izveli "O sole mio".

Mješoviti zbor je uz soliste, sopranisticu Danielu Perosa i tenora Tomislava Božičevića otpjevao "Con te partiro'" i "Granada".

Operne arije

Drugi dio koncerta bio je u znaku opernih arija, a za tu je priliku maestro Branko Okmaca oformio komorni orkestar sastavljen od vrsnih pulskih glazbenika, glazbenih pedagoga i studenata. Sa ženskim zborom orkestar je izveo "Coro delle zingarelle" iz "Traviate" i Bellinijevu "O fosco cielo", a muški zbor Verdijevu ariju "La Vergine degli Angeli".

Kraj je bio u znaku mješovitog zbora i arije "Brindisi" iz Traviate, ponovno uz soliste, Danielu Perosa i Tomislava Božičevića.

Kroz program je vodio Vito Paoletić, a velika uloga u organizaciji ove večeri ide predsjednici "Marianija" Loretti Godigna. Zahvale su išle i maestri Franci Moscarda koja je neko vrijeme vodila mješoviti zbor i koja je uskočila kada nije bilo dirigenata. U publici je bila nazočna i kćerka Lina Marianija Klara Mariani Belić, a Paoletić je najavio i veliki koncert ovoga KUD-a za 70. obljetnicu, koji će se vjerojatno održati u siječnju. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter