Za osam mjeseci na ulici ili u podrumu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nikakvo konkretno rješenje problema skorašnjeg beskucništva pulske Glazbene škole Ivana Matetica Ronjgova, koja iz Uljanikove zgrade mora iseliti do 1. travnja iduce godine, Istarska županija do sada nije ponudila buduci da nisu spomenuti ni datumi, ni rokovi, ni nacin financiranja. Stoga Skup radnika zakljucuje da u proljece 2012. uvjeti za selidbu srednjih škola na nove lokacije nece biti ispunjeni te da su županijske tvrdnje o konacnom rješenju ne samo neostvarive nego i neozbiljne. Smatraju to radnici Glazbene škole, kao reakcija na odgovor procelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehnicku kulturu Istarske županije Patricije Smoljan.

Rješenje u projektu "Pulske srednje škole"

Naime, još sredinom srpnja, a potom i pocetkom kolovoza Skup radnika Glazbene škole uputio je javni apel procelnici Smoljan u nadi da nastavkom aktivnosti mogu doprinijeti rješavanju problema. Odgovor procelnice Smoljan bio je da je moguce i danas najizglednije rješenje prezentirano u vidu projekta "Pulske srednje škole", prema kojem bi Glazbena škola trebala riješiti prostorni problem prelaskom u "žutu školu" u okviru buduceg Društvenog centra gdje bi bili smješteni uz Gimnaziju, i Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Preduvjet za to je preseljenje Industrijsko-obrtnicke škole, Tehnicke i Strukovne škole u Centar novih tehnologija na Vidikovcu, dok bi se u okviru Turisticko-ugostiteljskog centra na Stoji smjestile Škola za turizma, ugostiteljstvo i trgovinu, a Medicinska, Ekonomska i Talijanska srednja škola "Dante Alighieri" bi ostale na postojecim lokacijama.



Za realizaciju tog projekta, rekla je procelnica Smoljan, Istarska županija je u proracunu za ovu godinu osigurala inicijalna sredstva. No, kako se radi o složenom projektu, on ce se odvijati u nekoliko faza. Prvi korak je izgradnja Centra novih tehnologija na Vidikovcu. Tu ce se u prvoj fazi izgradnje sanirati postojeci praktikum na tri tisuce cetvornih metara za potrebe smještaja Industrijsko-obrtnicke škole buduci da su i dosad koristili veci dio prostora postojeceg praktikuma. Tada ce se izraditi projekt buduceg Društvenog centra kojim ce se osmisliti buduca preraspodjela prostora, troškovnik i izvodenje radova u toj "žutoj školi". Glazbena škola trenutno koristi 1.400 kvadrata, Gimnazija 2.900 kvadrata i umjetnicka škola 830 kvadrata, ukupno oko pet tisuca kvadrata. Žuta škola ima više od 8.000 kvadrata što je dostatno za smještaj te tri škole.

Maticna zgrada bila bi - institucija

- U cijeloj prici nije zanemarivo reci da je Vlada RH 29. studenog 2001. godine Istarskoj županiji prenijela osnivacko pravo nad Glazbenom školom Ivana Matetica Ronjgova pa problematika manjka prostora Glazbene škole, s kojom je suocena vec 15-ak godina, nije samo problem Istarske županije kao aktualnog osnivaca škole, ustvrdila je procelnica Smoljan te spocitnula "glazbenjacima" da je i Medicinska škola donedavno u maticnoj zgradi imala samo 460 kvadrata i radila na još tri lokacije u tri smjene, da su loši uvjeti i oprema u radionicama Industrijsko-obrtnicke škole na Vidikovcu, kao i da Gimnazija ima 746 ucenika u 28 razredna odjeljenja, i kao takva najvecu potrebu za klasicnim ucionicama, a nastavu održava u samo 2.900 kvadrata...



Sve to rezultiralo je (re)akcijom radnika Glazbene škole. Otvoreno pismo sa Skupa radnika, kojeg potpisuje Biserka Kuhta, predsjednica radnickog vijeca i sindikalna povjerenica Glazbene škole, odaslano je na niz adresa s "ciljem istinitog informiranja javnosti iznosi cinjenicno stanje i kronologiju rješavanja prostorne problematike". Ukazuju na Smoljaninu neprimjerenu usporedbu stanja glazbene i drugih srednjih škola što, prema njezinom mišljenju, ne umanjuje opravdanost zahtjeva djelatnika. Izmedu ostalo, u pismu se navodi da su jedina srednja glazbena škola u Istri, koja odgaja i educira cak 400 djece, a nemaju riješen osnovni uvjet rada, a to je prostor, te da im je maticna zgrada u Ciscuttijevoj ulici, pod izlikom nesigurnosti, nepristupacna vec pune cetiri godine. Prozivaju Županiju kao najodgovorniju za takvo stanje, a kao glavni zahtjev traže da se vrate u posjed maticne zgrade škole.

- Indikativno je da nitko pa ni procelnica ne pojašnjava zašto se svojedobno odustalo od proširenja te zgrade i zašto nisu nastavljeni pravni procesi u kojima je škola tražila zaštitu svojih prava. Takoder, govoreci o projektu "Pulske srednje škole" osigurana su tek inicijalna sredstva. Za tako složen i skup projekt selidbe triju škola u žutu školu i selidbu novih triju srednjih škola u centar na Vidikovcu, osam mjeseci prije isteka roka najma prostora u zgradi Uljanika za potrebe naše škole, ne navodi se nikakav datum, konkretan rok izgradnje, niti nacin financiranja... Posve je jasno da u proljece iduce godine ti uvjeti za selidbe srednjih pulskih škola u nove lokacije nece biti ispunjeni, tvrdi u svom javnom pismu Kuhta.

Radnici takoder tvrde da im procelnica ne kaže koje prostorno rješenje nudi Glazbenoj školi s istekom najma u zgradi Uljanika u travnju iduce godine niti kada ce selidba u žutu školu biti okoncana. Posebno ih grozi da ce ici u neiskorištene podrumske prostorije, jer, tvrde, nigdje u Hrvatskoj nema primjera glazbenih škola koje rade unutar podrumskih prostorija vec su glazbene škole, institucije na višem nivou, koje doprinose mentalnom razvoju društva. "Nama prostori stare maticne zgrade predstavljaju pojam - institucije!", zakljucuju radnici i tvrde da ce ustrajati u svojim zahtjevima do rješenja koje prvenstveno mora uvažiti potrebe sadašnjih i buducih ucenika i djelatnika škole.


Podijeli: Facebook Twiter