Za opskrbu vodom u Pazu uloženo 23 milijuna kuna

Mladen Nežić i Emil Daus otvaraju vodovod u Pazu (M. RIMANIĆ)
Mladen Nežić i Emil Daus otvaraju vodovod u Pazu (M. RIMANIĆ)

Direktor Istarskog vodovoda Buzet Mladen Nežić i načelnik Općine Cerovlje Emil Daus u Pazu su otvorili vodovodni ogranak ukupne dužine 10,6 kilometara. Radi se o projektu rekonstrukcije i izgradnje dijela vodoopskrbnog područje Istra ukupne vrijednosti 23,37 milijuna kuna, od čega su 16,05 milijuna kuna sredstva Europske Unije, 4,98 milijuna kuna su sredstva Hrvatskih voda, a 2,33 milijuna kuna izdvojio je Istarski vodovod.

Napokon priključeni na vodovodnu mrežu

Završetkom ovog projekta, izgradnjom drugih objekata financiranim vlastitim sredstvima Istarskog vodovoda, te sredstvima naknade za razvoj vodoopskrbe prema Planu poslovanja za 2016. godinu opskrbljenost stanovništva na području Istarskog vodovoda popela se iznad 99,7 posto.

- Paz je jedino mjesto na području djelovanja Istarskog vodovoda veće od 50 stanovnika koje do sada nije bilo priključeno na sustav javne vodoopskrbe, rekao je Nežić dodajući kako je općina Cerovlje do sada imala najniži postotak priključenosti na javni vodovodni sustav, a iznosio je ispod 80 posto.

Izgradnjom ovog ogranka postotak priključenosti općine Cerovlje popeo se iznad 90 posto, a ostvarila se mogućnost priključenja 120 potrošača, odnosno 50-tak novih priključaka za domaćinstva, te više desetaka priključaka za poljoprivredu, turizam i druge djelatnosti.

- Kad smo u travnju ove godine otvarali radove na ovom projektu, gotovo nitko, pa čak ni moji najbliži suradnici, nije vjerovao da u tako kratkom vremenu možemo realizirati ovako velik projekt. Međutim, sada pri samom kraju godine možemo biti zadovoljni i ponosni jer je projekt u cijelosti gotov i to zahvaljujući izuzetnom trudu mojih suradnika i svih sudionika u realizaciji, a posebne pohvale upućujem izvođaču radova, istakao je Nežić ističući dobru suradnju s nadležnim ministarstvima, Hrvatskim vodama i jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Realizacijom ovog projekta dokazali su da su odgovorni i sposobni u povlačenju EU sredstava.

Važan događaj za razvitak ovog kraja

- Samo u ovoj godini iz raznih EU fondova povukli smo oko 25 milijuna kuna, poručio je Nežić.

Prema riječima načelnika općine Cerovlje Emila Dausa ovo je važan događaj za razvitak ovog kraja. Inače to je područje s relativno malom naseljenošću, ali s velikim mogućnostima za razvoj turizma, kroz gradnju kuća za odmor, ali i razvoj kulturnog turizma koji je uz poljoprivredu glavni potencijal za razvoj ovog područja. Daus smatra kako će ova investicija značajnije poboljšati uvjeta života u ovom kraju i potaći mlade da ostanu na djedovini, koju su mnogi, u potrazi za boljim životom, napustili i otišli u razne krajeve svijeta. Na području Paza radi se na velikom projektu "Staza srednjovjekovnih kaštela", koji će omogućiti razvoj kulturnog turizma, rekao je Daus, zahvalivši na kraju svima koji su sudjelovali u ovom velikom, ali za ovaj kraj i izuzetno značajnom projektu. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter