Za opremu u novoj bolnici potrebno još 200 mil. kn

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Nakon dugog i mukotrpnog čekanja danas će i službeno krenuti radovi na izgradnji nove pulske bolnice a svečanom otvaranju, kako je najavljeno, prisustvovat će i premijer Zoran Milanović u pratnji ministra zdravlja Siniše Varge.

Izvođač radova zagrebačka tvrtka Zagrebgradnja novu bolnicu po principu "ključ u ruke" trebala bi završiti u roku od četiri godine. Samo izgradnja nove bolnice koštat će nešto više od 400 milijuna kuna no nakon toga bolnica se treba kompletno i opremiti za što će biti potrebno još dodatnih 200 milijuna kuna.

Ovakve iznose teško da samostalno mogu pokriti bolnica i Županija pa se već sada otvara pitanje iz kojih će se izvora sufinancirati nabavka vrijedne opreme. Naravno da se uprava bolnice ozbiljno uzda u raspoložive europske fondove tim više kada se zna da je Europska komisija krajem prošle godine hrvatskom zdravstvu odobrila 250 milijuna eura bespovratnih sredstava za opremanje ordinacija, dnevnih bolnica i objedinjenih hitnih bolničkih prijema. Dio natječaja za povlačenje tih bespovratnih sredstava iz Europske unije bit će raspisan već u veljači.

 Zanimalo nas je planira li uprava pulske bolnice osmisliti projekte koji bi se eventualno mogli kandidirati na natječaje za dodjelu europskih sredstva, a kojima bi se mogla sufinancirati vrijedna oprema za novu bolnicu.

Iz odgovora sanacijske upraviteljice dr.Irene Hrstić jasno je da bi se upravo iz bespovratnih eu-sredstva mogla u konačnici sufinancirati nova oprema. Naime, dr. Hrstić potvrđuje kako je već u dva navrata po tom pitanju bila na razgovoru u Ministarstvu zdravlja kada je i predan prijedlog za nabavu dijela opreme za novu bolnicu.

- Naime, ta će se sredstva povlačiti u suradnji s resornim ministarstvom pa je naš prijedlog sada na razmatranju, kazala je dr. Hrstić i dodala da je ministarstvo to koje će u konačnici određivati prioritete sufinanciranja na razini države. Sanacijska upraviteljica potvrdila je da će za nabavku bolničke opreme, a riječ je tek o preliminarnoj procjeni, trebati oko 200 milijuna kuna.

"Nabavljat će se sve, jer sve što imamo je dotrajalo. Možda nam je tek po koji ultrazvuk novijeg datuma. U planu je i nabavka MSCT-a i magnetske rezonance kao i nova angio sala, kaže dr. Hrstić i dodaje da će se u novu ustanovu prenositi samo ona oprema koja je nabavljena u zadnjih dvije godine, a toga, tvrdi, nema jako puno. 

S obzirom da je bolnica lani morala poništiti nabavku za kupnju novog CT uređaja, budući da je Ministarstvo zdravlja poručilo da nemaju osigurana sredstva kojima bi se sufinancirali nabavku tog aparata, bolnica je do daljnjeg obustavila natječaj.

- Sredstva su, kao što su obećali, osigurali i Županija i Ministarstvo zdravlja u proračunu za 2015. godinu, veli dr. Hrstić te zaključuje da će natječaj biti raspisan u dogovoru s ministarstvom no još se točno ne zna kada. Dodajmo i to da kupnju uređaja vrijednog ukupno 4 milijuna kuna, u 49 postotnom iznosu sufinancira Ministarstvo, a ostatak bi dala Istarska županija. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter