Za opremanje studentskog doma 8,9 mil. kuna

Studentima se subvencionira smještaj i prehrana (M. ANGELINI)
Studentima se subvencionira smještaj i prehrana (M. ANGELINI)

U državnom proračunu za ovu 2015. godinu, za financiranje redovite djelatnosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli namijenjeno je 48,1 milijuna kuna. Iako na prvi pogled izgleda da je ove godine pulsko sveučilište profitiralo, to zapravo i nije tako, pojašnjava prorektorica za poslovne odnose i financije prof. dr. sc. Lorena Mošnja-Škare.

Novac za kapitalnu izgradnju

Naime, sredstva iz državne blagajne za financiranje redovne djelatnosti u 2015. godini nisu se povećala u odnosu na 2014. godinu, već su njima priključeni namjenski prihodi i vlastiti prihodi sveučilišta, za razliku od prethodnih godina, kada se nisu planirali u ukupnom državnom proračunu. Izdvajanja iz državne blagajne za redovnu djelatnost sveučilišta namijenjena su pokriću plaća i naknada zaposlenicima kojih je na Sveučilištu 227, potom troškova prijevoza na posao, materijalnih troškova redovne djelatnosti, a iznos obuhvaća i financiranje studentskog zbora te stipendije izvrsnim studentima.

- Namjenski i vlastiti prihodi sveučilišta služe pokriću troškova izvedbe studijskih programa na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini, programa cjeloživotnog obrazovanja, raznih tečajeva, ljetnih škola, stručnih programa za tržište, organiziranja znanstvenih skupova, izdavaštva, knjižnične djelatnosti, sportskih, umjetničkih i drugih studentskih aktivnosti, tekućeg i investicijskog održavanja, stručnog usavršavanja, nabave literature, opreme i raznih rashoda za unapređenje djelatnosti, ističe Mošnja-Škare.

Uz financiranje redovne djelatnosti, Sveučilište će za ovu godinu dobiti iz državne blagajne 8,9 milijuna kuna za kapitalnu djelatnost namijenjenih prvenstveno opremanju studentskog doma i restorana te privođenju u funkciju.

U sustavu državne riznice

- Navedeni iznos od 48,1 milijuna kuna rezultat je promijenjenog načina obuhvata prihoda i rashoda hrvatskih sveučilišta, odnosno obuhvata planiranih namjenskih i vlastitih prihoda u proračunu za 2015. godinu, a ne promjene opsega izdvajanja iz državne blagajne za financiranje redovne djelatnosti sveučilišta, pojašnjava nadalje prorektorica Mošnja-Škare.

Naime, prema Zakonu o izvršavanju državnog proračuna za 2015. godinu, ističe, namjenski prihodi i primici svih proračunskih korisnika planiraju se u državnom proračunu, a obveza uplate ovih prihoda u državni proračun ne odnosi se na proračunske korisnike u znanosti, visokom obrazovanju, pravosuđu, sustavu izvršenja sankcija, kao i za kulturne ustanove, nacionalne i parkove prirode, zdravstvene ustanove i Državni zavod za zaštitu prirode. No, za razliku od prijašnjih godina, ostvarenje i trošenje namjenskih prihoda i primitaka navedenih proračunskih korisnika iskazuje se mjesečno u sustavu državne riznice.

Također, vlastiti prihodi svih proračunskih korisnika planiraju se u državnom proračunu, a obveza uplate ovih prihoda u državni proračun ne odnosi se na proračunske korisnike u znanosti, visokom obrazovanju, pravosuđu, sustavu izvršenja sankcija, socijalnoj skrbi kao i za kulturne ustanove, nacionalne parkove, parkove prirode, zdravstvene ustanove, Državni zavod za zaštitu prirode i Hrvatski hidrografski institut. Također, ostvarenje i trošenje vlastitih prihoda navedenih proračunskih korisnika iskazuje se mjesečno u sustavu državne riznice. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter