Za okoliš OŠ Veli Vrh ipak 3,7 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je na nedavno održanoj konferenciji za novinare predsjednica Gradskog odbora HDZ-a Lovorka Tomicic objavila neslužbenu informaciju da je za uredenje okoliša Osnovne škole Veli Vrh utrošeno vrtoglavih 3,7 milijuna kuna, podiglo se mnoštvo prašine. Tim više što je, kako je naglasila Tomicic, taj posao izvodac radova Strabag povjerio tvrtki Agrofarmacija koja navodno ima milijunska dugovanja.

Tomicic je istaknula da je kao vijecnica Gradskog vijeca zatražila dokumentaciju o tom postupku buduci da je rijec o poslu koji je placen iz gradskog proracuna, no ni tri mjeseca otkako je uputila zahtjev nije joj dostavljena. Zapitala se stoga gdje je transparentnost na koju se cesto pozivaju vladajuci. Takoder, zapitala se hoce li Grad poduzeti odredene mjere jer je izvodac radova prekršio obveze iz okvirnog sporazuma, odnosno nije dostavio okoncanu situaciju izvedenih radova u ugovorenom roku.  

U cemu je problem i zbog cega nije dostupna dokumentacija o sklopljenom poslu Strabaga i Agrofarmacije te na što je utrošeno vrtoglavih 3,7 milijuna kuna pokušali smo doznati od nadležnog procelnika Erika Lukšica. U priopcenju kaže da Grad nema dokumentaciju koju je zatražila Tomicic iz jednostavnog razloga što izvodac radova može sam odabrati podizvodaca i nije dužan o tome odgovarati Gradu.





S izvodacem radova, napominju, otprije je dogovoren sporazum koji mora biti ispoštovan, a u nacin na koji ce izvodac raspolagati odobrenim budžetom, Grad ne može ulaziti. Osim tog priopcenja, u nedjelju smo u njegovom odjelu zavirili u cjelokupnu dokumentaciju, odnosno okvirni sporazum izmedu Strabaga i Grada  o izgradnji škole, pa i okoncanu situaciju koje je ondje pristigla prije nekoliko dana.

Iz te je dokumentacije vidljivo da se za uredenje okoliša planira utrošiti 3,7 milijuna kuna, no isto je tako razvidno da se ta svota odnosi na uredenje citavog vanjskog dijela škole. U uredenje tako spadaju pripremni radovi (rašcišcavanje terena, strojno-rucni iskopi, zatrpavanje i nasipavanje, sanacija gradilišta i tako dalje), poplocenje, oprema vanjskih sportskih terena, radovi s biljnim materijalom, gradevinski i bravarski radovi.

Najskuplje su priprema i poplocenje što ukupno iznosi 2,7 milijuna kuna, za opremu je planirano 60 tisuca kuna, za hortikulturu 87 tisuca, dok je za gradevinske i bravarske radove planirano ukupno nešto malo manje od milijun kuna. Prema okoncanoj situaciji, ukupan iznos izvedenih radova je 3,7 milijuna, a okvirni proracun je gotovo identican, tek je nešto više izdvojeno za kupnju stabala. (N. SOFTIC)

I dalje nepoznato tko je izvodac uredenja okoliša
Iz Grada su takoder potvrdili da su od Strabaga zatražili dokumentaciju, no ona im nije dostavljena. Doduše, u dopisu je Grad zatražio podatke o isporuciteljima hortikulture jer ukoliko i dokumentacija pristigne, ostat ce nepoznanica je li Agrofarmacija dobila citav posao uredenja okoliša ili samo radove s biljnim materijalom koji koštaju oko 87 tisuca kuna. Celne ljude Strabaga koji bi to eventualno mogli pojasniti nažalost nismo uspjeli kontaktirati.


Podijeli: Facebook Twiter