Za ogradni zid od 135 metara više od pola milijuna kuna

Novi zid kod Rojca već je poprimio konkretne konture (D. Me.)
Novi zid kod Rojca već je poprimio konkretne konture (D. Me.)

Iako je još krajem prošlog mjeseca započela rekonstrukcija derutnog zida oko parkirališta Društvenog centra Rojca, prema Kranjčevićevoj ulici, odnosno prema sudu, radovi sada postaju sve više i više vidljiviji, tim više što je, osim nogostupa, zagrađen i dio prometnice pa se automobili preusmjeravaju u druge trake. Razlog ovih radova je, kako saznajemo u Gradu Puli, što su se određeni dijelovi tog ogradnog zida počeli lomiti i padati, kako prema nogostupu Kranjčevićeve ulice, tako i prema parkiralištu Rojca.

Nastavak iduće godine

"Sanacija ogradnog zida iznad parkirališta Rojca započela je 19. lipnja, a sredstva su osigurana kroz komunalne djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta i javnih površina. Radove izvodi Cesta d.o.o., a ove godine planiraju se izvesti radovi na dionici dugoj 92 metra, od stepeništa koje vodi na parkiralište Rojca do kioska. Planirani rok završetka radova je u rujnu budući će se radovi odvijati segmentno, postavljat će se jedna po jedna od ukupno 27 prefabriciranih armirano-betonskih ploča uglavljivanjem u H stupove izbetoniranih na licu mjesta", piše između ostalog u pojašnjenju iz Grada Pule.

Vrijednost ovih radova iznosi 296 tisuća kuna bez PDV-a, odnosno 370 tisuća kuna s PDV-om. Nastavak radova na drugoj dionici, od stepenica prema Gajevoj ulici, u dužini od 43 metra, planiran je za slijedeću godinu, a za tu će dionicu biti potrebno izdvojiti 133 tisuće bez, odnosno 166.250 tisuća kuna s PDV-om. Dakle, kada bude u cijelosti dovršen ovaj ogradni zid dužine 135 metara ukupno će se na njega utrošiti više od pola milijuna kuna ili točnije 536 tisuća kuna.

Za stepenište 150 tisuća kuna

Valja podsjetiti da je unatrag četiri godine jedan dio zida probijen i na tom je mjestu izgrađeno kameno stepenište prema parkiralištu Rojca. Tada je javno poduzeće Pula parking izdvojilo tih 150 tisuća kuna za izgradnju stepenica. Kako je tada pojašnjeno iz Grada, taj je proboj bio nužan da bi se svim korisnicima usluga Općinskog i Županijskog suda, ali i drugih institucija u tom dijelu, omogućio lakši pristup s parkirališta do tih ureda. Tako veliki iznos pravdao se time da se osim građevinskih poslova, vodilo računa i o estetici pa je tako ručno bilo oblikovano i isklesano gotovo 60 četvornih metara kamena te postavljen aluminijski rukohvat te solarni panel na stupovima javne rasvjete. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter