Za odvodnju i vodoopskrbu potrebno 200 mil. kuna

Crpna stanica Badel - Fažana neće morati sama rekonstruirati glavne objekte za odvodnju (D. MEMEDOVIĆ)
Crpna stanica Badel - Fažana neće morati sama rekonstruirati glavne objekte za odvodnju (D. MEMEDOVIĆ)

I Općina Fažana pristupa partnerstvu na projekt pripreme dokumentacije za aglomeraciju Pula Sjever za unaprjeđenje sustava odvodnje, što su nedavno amenovali Općinski vijećnici. Nakon dvije godine odsustva vraća se u društvo Pule i Vodnjana te pulske komunalne tvrtke Pragrandea (proizašle iz Herculanee) i Hrvatskih voda koji zajednički nastoje razvijati kanalizacijski sustav sjeverno od pulskog zaljeva s ispustom u Peroju.

Napušteni projekt "Jadran"

Riječ je o projektu vrijednom 200 milijuna kuna, koji bi se uglavnom financirao sredstvima kohezijskog fonda EU-a, i koji obuhvaća pulsko naselje Štinjan, zatim Fažanu s Valbandonom te Vodnjan s Galižanom, Perojem i Barbarigom. To je područje s više od 20 tisuća stanovnika, ali i ogromnim brojem turista ljeti na relativno kratkoj obali nasuprot Brijuna.

Prema Vladinom Planu provedbe vodno komunalnih direktiva, rok za izgradnju pročistača i pripadne mreže za Pulu Sjever je konac 2020. Preduvjet za daljnju izradu projektne dokumentacije i apliciranje za sredstva iz fondova je studija utjecaja na okoliš koja bi trebala biti gotova do sredine 2015. godine.

Ne zvuči li taj projekt poznato?

Itekako, jer se zapravo radi o projektu na tragu prethodnog projekta "Jadran", kojem su isti ti partneri pristupali u proteklom desetljeću, a koji je napušten za područje sjeverno od Pule. Za razliku od ovog aktualnog, projekt "Jadran" trebao se financirati zajmom Svjetske banke, a jamstvo je predstavljala naknada za razvoj od 1,55 kuna za domaćinstva po kubiku utrošene vode. Razlika je i što bi se sada, uz sustav odvodnje, razvijala i vodoopskrba istog područja.

- Osnovni cilj je izgradnja novog i suvremenog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s podmorskim ispustom i stanicom za prihvat sadržaja sabirnih i septičkih jama te rekonstrukcija dotrajale i podkapacitirane mreže primarne fekalne odvodnje. Planirana je i izgradnja objekata za kvalitetnu i pouzdanu opskrbu vodom, kako bi se izbjegli ljetni problemi s vodoopskrbom na području Vodnjana i Galižane, kaže Vedrana Rakovac, voditeljica projekata izgradnje kanalizacijskih sustava u tvrtki Pragrande.

Prije dvije i više godina Fažanci, iako punopravni partneri, istupili su iz projekta "Jadran" nezadovoljni time da je prioritet projekta odvodnja na vodnjanskom području, te da Fažana mora sama graditi više novih i skupih crpnih stanica. Kako vidimo iz podataka Pragrandea, to je sada prevladano pa se projektom "Pula Sjever", osim rekonstrukcije glavnih dijelova mreže i više od 16 kilometara cjevovoda odvodnje, planira rekonstruirati i četiri crpne stanice otpadnih voda - Puntižela, Valbandon, Fažana centar i Fažana Badel.

Dio će plaćati i građani

- Što se vodovoda tiče planirana je izgradnja vodospreme i dvije regulacijske stanice te gotovo 11 kilometara cjevovoda. Sekundarna kanalizacijska mreža uglavnom nije predmet ovog projekta, a za njihovu gradnju pobrinut će se jedinice lokalne samouprave, kaže Rakovac. Partneri iz Vodnjana kažu pak da je 90 posto njihovih velikih naselja već pokriveno kanalizacijom, a slično je i na području Fažane gdje gro stambenih područja raspolaže fekalnom odvodnjom.

Hrvatske vode u rujnu 2013. sklopile su ugovor s konzultantima za izradu projektne dokumentacije koja će poslužiti za apliciranje projekta na kohezijski fond EU. Za natječaj za sredstva iz EU-a priprema se studija izvodivosti i utjecaja na okoliš, dok će izradu idejnog i glavnog projekta kandidirati za sredstva Ministarstva poljoprivrede. To znači, objašnjava Rakovac, da će kada iz EU-a stigne pozitivan odgovor o sufinanciranju projekta, cijeli projekt biti spreman za realizaciju.

Na pitanje očekuju li jedinice lokalne samouprave dodatni troškovi te kako će se financijski projekt odraziti na potrošače, odnosno korisnike sustava, odgovor smo dobili iz Grada Vodnjana.

- Kompletna priprema projekta kandidira se iz bespovratnih sredstava fondova, a i kasniji troškovi projekata financirat će se, u većem postotku, iz bespovratnih sredstava fondova EU. Ostatak će se podijeliti između Hrvatskih voda te Pule, Vodnjana i Fažane, sukladno količini potrošene vode, navodi gradonačelnik Klaudio Vitasović. To upućuje da će se vjerojatno i opet, odnosno i dalje, posezati u džep potrošača kroz naknadu za razvoj odvodnje. (Z. STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter