Za održivi turizam i ruralni razvoj cijele Ćićarije

Zanimljiv istrakonski par
Zanimljiv istrakonski par

Odluku o sudjelovanju Općine Lanišće u EU projektu "Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj - od Krasa do Kvarnera preko Brkina, Ćićarije i Istre", koji će se kandidirati na natječaj operativnog programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014. - 2020., jednoglasno su donijeli laniški vijećnici na sinoćnjem zasjedanju Općinskog vijeća. Prvi je to EU projekt kojemu je laniška općina projektni partner, a za njene je projektne aktivnosti predviđeno oko 113.000 eura.

Uz lanišku Općinu projektni partneri bili bi i slovenske Općine Komen i Izola, Univerzitet u Mariboru, Institut IRRIS iz Kopra, Javni zavod Komenski Kras, Istarska županija, Mali Lošinj i Javna ustanova "Park prirode Učka". Projekt je prezentirao pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu Milan Antolović te rekao da te da je cilj povezivanje slovenskog i hrvatskog dijela Ćićarije, uključujući i Izolu te Mali Lošinj koji bi direktno i indirektno bili u funkciji povezivanja turističkog segmenta.

Prihvati li se projekt, za aktivnosti županijskog odjela za poljoprivredu koje će se provoditi na području laniške općine predviđa se oko 191.000 eura. Projektom bi se razradio plan budućih aktivnosti na valorizaciji arheološkog lokaliteta kaštela Rašpor, nekoć glavnog središta političkih zbivanja.

- U blizini je i prirodno stanište ljekovitog enciana, a s obzirom je encian zaštićena biljka namjerava se omogućiti revitalizacija njegova uzgoja te se kroz pilot projekt uz suglasnost Ministarstva zaštite prirode posaditi jedan pokusni nasad na hrvatskoj i slovenskoj strani pograničnog područja, rekao je Antolović.

Glavni cilj projekta je aktivno očuvanje nasljeđa gradina, tvrđava, kaštela, zidina, od Krasa do Kvarnera razvojem održivog prekograničnog turizma. Specifični cilj doprinosi vrednovanju i zaštiti gradina i njihovoj promociji i predstavljanju nekadašnjeg tradicionalnog načina života uporabom divljeg samoniklog bilja, etnobotanike i uzgojem starih sorti biljaka.

Laniška načelnica Roberta Medica zahvalila je Istarskoj županiji i županu na velikoj podršci pri pripremi kandidature projekta te istaknula da su projektnim aktivnostima laniške Općine predviđeni građevinsko obrtnički radovi, kupnja i montaža opreme te stolarije za staru školsku zgradu u Račjoj Vasi čije bi se prizemlje uredilo i opremilo kao razvojno - obrazovni turistički centar. U tom bi se prostoru organizirali programi i radionice, a bazirali bi se na očuvanju i valorizaciji kulturno povijesne i prirodne baštine. Projektnim sredstvima zaposlila bi se jedna osoba u razvojno - obrazovnom turističkom centru te osmislili programi radionica i predavanja. Izradio bi se promotivni materijal o ljekovitosti enciana i snimio video o poučnoj stazi Put enciana. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter