Za odabir destinacije presudna je i plaža za pse


U Hrvatskoj raste trend uređenja i otvaranja plaža za pse. Osim što su "pet friendly" destinacije sve traženije među stranim gostima, sve više je to presudno kod odabira ljetne destinacije i među domaćim gostima. Pritom, Pula ne odstupa od svjetskih 
trendova te se prilagođava i takvim gostima, a svake se godine otvara sve više plaža za pse.

Dobar primjer Moščenićke Drage

Od Verudele preko svjetionika i Saccorgiane do najnovije na Hidrobazi, Pula je označila 
nekoliko mjesta gdje se i vlasnici i njihovi četveronožni ljubimci mogu osvježiti tijekom vrelih ljetnih dana. A da su upravo takve plaže ponekad i razlog odabira Pule kao mjesta za ljetni odmor potvrđuje nam Saša Basrak iz Zagreba koji je na plažu na Saccorgiani jučer došao s 11- mjesečnom Gajom, mješankom pitbulla i labradora.

- Došli smo na 10-dnevni odmor i odsjeli u apartmanu koji prima kućne ljubimce. No, za odabir Pule bilo nam je presudno to što ima plažu za kućne ljubimce, jer kada smo tražili gdje ćemo ići na more, tražili smo grad koji ima senzibiliteta i prema kućnim ljubimcima. Nama Gaja nije kućni ljubimac, ona je član obitelji i tako je i tretiramo. Zato nam je jako bitno da je s nama i na moru, kaže nam Saša i pojašnjava da su u lipnju Gaju prvi 
puta odveli na more u Mošćeničku Dragu i ona je odmah zavoljela plivanje, isprva malo šlampavo, no potom sve sigurnije i sigurnije, a danas je već prava iskusna plivačica, što nam je odmah i demonstrirala.

Saša ističe kako je plaža za pse u Mošćeničkoj Dragi savršeno uređena, ima i tuševe i pitku vodu za pse i kantice za smeće za odlaganje pseće kakice i vrećice za izmet, a jedina je zamjerka što je izuzetno mala pa već pet pasa stvori veliku gužvu.

- Plaža u Puli je posve u redu, ali bi možda nadležni mogli razmisliti o uvođenju pitke vode i kantica na plaže jer to baš fali. Nemam gdje baciti vrećice s kakicom, a bocu s vodom nosimo sa sobom da je možemo isprati nakon mora, rekao nam je Saša prije zajedničkih "zaveslaja" uz Gaju. 

Fali špina i kantica za smeće

Svoju 2-godišnju mješanku Camilu i 14-godišnju Maju na plažu na Hidrobazi dovela je obitelj Cristine Corti koji su na ljetovanje u Pulu stigli iz talijanskog grada Bergama. Kako nam je rekla, odsjeli su u kampu na Puntiželi koji je idealan za kućne ljubimce, a ova obližnja novouređena plaža na Hidrobazi im je super došla.

- Drugi put smo u Istri, a nakon Rovinja, ove godine odlučili smo doći u Pulu i nismo pogriješili. Odlično je što imate plaže za pse jer je onda svima lakše, i nama vlasnicima kućnih ljubimaca, ali i drugim ljudima koji inače ne vole dijeliti svoju plažu sa životinjama. Jedini je problem što uz plažu nema pitke vode da malo osvježimo pse, damo im piti i istuširamo ih nakon mora, ali drugo je sve super. I sigurno ćemo opet doći, rekla nam je 
Cristina.

I Danijel i Majda Kiurko iz Loborike došli su na Hidrobazu sa svojim 10-godišnjim ljubimcem Torom, veličanstvenim primjerkom američkog staforda koji, unatoč godinama, nije odolio skakanju za lopticom u moru.

- Došli bi mi na Hidrobazu i bez Tora, ali ovako je lakše. Prijašnjih smo godina odlazili s njim na druge plaže, primjerice u Valbandon, ali smo se nastojali pridržavati nekakvih pravila: da idemo nakon 19 sati kada nema puno ljudi, pazili smo da ne juri plažom, da se ne otresa po ručnicima, ali uvijek bi se našao netko kome nije bilo pravo što je pas uopće na istoj plaži i u istom moru s njima. Sada je ovo super i nitko nema ništa protiv da 
dijeli plažu sa psima. Jedino bi te plaže mogli i proširiti i staviti špine, odnosno dovesti pitku vodu da možemo te pse proći sa slatkom vodom nakon mora i dati im piti, kaže nam Majda Kiurko.

Božica Horvat svojeg je 6-godišnjeg maltezera Ota dovela prvi put iz Zagreba na more i to upravo u Pulu na pseću plažu na Hidrobazi.

- Odsjeli smo u privatnom smještaju, ali smo pitali za postojanje plaže za pse. Sada moramo polako Ota naviknuti na more, ali plaža je jako lijepa. Nemam zamjerki, ma niti vode ne treba. Pitku vodu za njega uzmemo vodu sa sobom, a otuširat ćemo ga već negdje, kaže nam Božica. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)



Podijeli: Facebook Twiter