Za obnovu zgrada dosad odobreno 7,3 mil. kuna

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

U proces uređenja i energetske obnove višestambenih zgrada u gradu Puli uključeno je puno upravitelja, odnosno suvlasnika zgrada, koji sve više razumiju da će im obnova, usprkos prvotnim izdacima, dugoročno donijeti značajne uštede na računima. Fond za zaštitu okoliša i energetsku obnovu dosad je za energetsku obnovu višestambenih zgrada u Puli odobrio čak 7,3 milijuna kuna.

Jedan od upravitelja koji bilježi vrlo dobre rezultate u ukupno odobrenim sredstvima za energetsku obnovu je i tvrtka Euro Style koja je s poslovnom bankom dogovorila izuzetno kvalitetnu kreditnu liniju, a sve u korist suvlasnika višestambenih zgrada kojima upravlja. Ove su godine ukupno kandidirali pet zgrada za energetsku obnovu fasade i krova, 20 zgrada za izradu certifikata energetske učinkovitosti, te 16 zgrada za izradu projektne dokumentacije. Sljedeće će godine prijaviti za obnovu više desetaka stambenih zgrada iz Pule, Vodnjana, Labina i Umaga koje su većinom građene od kraja 19. stoljeća pa do sredine 20. stoljeća.

- U cijelom procesu pripreme zgrada iz zaštićene starogradske jezgre za sanaciju želimo naglasiti odličnu suradnju s Konzervatorskim odjelom u Puli, kao i s Gradom Pula, istaknula je Suzana Stanković iz Euro Styla, dodajući da su OTP bankom dogovoreni odlični uvjeti kreditiranja na maksimum 12 godina, a suvlasnicima se odobrava kredit u iznosu od 60 posto ugovorene ukupne investicije.

Dosad im je odobreno 1,5 milijuna kuna sredstava iz Fonda, što ih čini drugim najboljim upraviteljem u Puli po odobrenim sredstvima. Što se tiče Pule, sredstva su im odobrena za zgradu u ulici Veruda 25 (252.024 kuna), i to za obnovu fasade i krova, potom za fasadu zgradu u ulici Jurja Žakna 4 u iznosu od 738.853 kune (ukupna investicija je dva milijuna kuna) te za zgradu u ulici Veruda 27 u
iznosu od 426 tisuća kuna za obnovu fasade i krova.

- U završnoj smo fazi i s projektima za uređenje pročelja zgrada starogradske jezgre koje su pod zaštitom, a prijavljujemo ih i na gradski natječaj "Dolcevitu", te želimo dati svoj mali doprinos uljepšanju stare gradske jezgre, rekla je Stanković.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 50 milijuna metara četvornih korisne površine višestambenih zgrada, a većinom su građene prije 1987. godine, i imaju slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju te su odgovorne za velike gubitke topline odnosno nepotrebnu potrošnju energije.

Primjenom mjera povećanja energetske učinkovitosti, potrošnju tih zgrada je moguće smanjiti čak peterostruko. Energetska obnova koja se sufinancira podrazumijeva povećanje toplinske zaštite fasade i krova, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu ili unapređenje sustava grijanja. Također, u obnovu je moguće uključiti i mjere korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbu unutarnje rasvjete kao i implementaciju sustava za centralno upravljanje sustavom grijanja i hlađenja. Cilj mjera energetske učinkovitosti je smanjenje ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini, kako bi se utjecalo na povećanje kvalitete života uz povećanu zaštitu okoliša.

Ključan uvjet je da se provedbom osigura ušteda energije za grijanje prostora od minimalno 30 posto u odnosu na početno stanje te da su mjere u skladu s tehničkim zahtjevima propisanima u natječaju. Mnoge zgrade izgrađene u drugoj polovici prošlog stoljeća danas pokazuju znakove neprimjerene tehnologije i materijala. Zbog toga je za sanaciju i energetsku obnovu potreban stručan pristup u koji moraju biti uključeni svi relevantni čimbenici. Toplinska izolacija je zbog velikih površina vanjskih zidova jedan od najvažnijih elemenata toplinske zaštite, a imaju i estetsku funkciju.

- Bez toplinske izolacije i fasadne zaštite zidovi su izloženi velikim temperaturnim razlikama i naprezanjima, koja s vremenom uzrokuju slabljenje struktura, eroziju i oštećenja. Uz to, na vanjskim zidovima bez izolacije zbog razlike u temperaturi između hladne stjenke zida i zagrijanog zraka
dolazi do pojave kondenzata i mogućnosti razvoja zaraze gljivicama i plijesni, pojasnila je
Stanković.

Oronula pročelja, propusni prozori, zastarjela instalacija grijanja dovode do neželjenog gubitka energije, što uzrokuje znatno veće troškove. Prema pravilnom slijedu, pojasnila nam je proceduru, sve kreće od energetskog pregleda zgrade i izrade certifikata energetske učinkovitosti iz kojega se vidi u kakvom je stanju zgrada, koje se radnje moraju obaviti kako bi se zgrada sanirala kao i prijedloge mjera za energetsku obnovu. Nakon prezentacije, suvlasnici zajednički donose prvu odluku o tome koje radove žele obaviti na svojim zgradama, a prije konačne odluke se izrađuju okvirni troškovnici kako bi suvlasnici lakše odlučili.(N.SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter