Za obnovu labinskih fasada 7,4 milijuna kuna

Labinske fasade primjer su dobre prakse (A. ŠĆULAC)
Labinske fasade primjer su dobre prakse (A. ŠĆULAC)

Prema projektu Primjeri dobre prakse i energetske učinkovitosti, gradsko poduzeće Labin stan uvršteno je kao najbolji primjer u državi, za uspješnu obnovu i sufinanciranje zgrada od Fonda zašite okoliša i energetske učinkovitosti. Projekte energetske učinkovitosti prepoznali su građani i struka, kao projekte koji imaju trostruku korist. Prvo je smanjenje pritiska na okoliš, smanjenje troškova stanovanja te ukupno poslovanje i stvaranje novih radnih mjesta.

Energetskom obnovom obiteljskih kuća u Hrvatskoj je obuhvaćeno 19.887 kućanstava i zahvaljujući tome više od 65 tisuća građana unaprijedilo je kvalitetu života. Važno je napomenuti da je od svih upravitelja više stambenih zgrada, Labin stan, prvi po uspješnosti sufinanciranja zgrada od strane Fonda.

Zgradama kojima upravlja to gradsko poduzeće, odobreno je dosad najviše sredstava ili točnije 7,4 milijuna kuna. Za 24 zgrade je odobreno sufinanciranje izrade energetskog pregleda i certifikata, za 34 će se sufinancirati izrada projektne dokumentacije za obnovu, a za 30 je osigurano sufinanciranje radova na obnovi fasada.

Energetska obnova je ove godine realizirana na pet zgrada, za koje je ukupna investicija iznosila 2,5 milijuna kuna, a Fond isplatio 1.1 milijun kuna. Obnova Fasada u Labinu započela je u vrijeme kad još nitko nije ni sanjao da će Hrvatska putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati obnove fasada.

Prva fasada u Labinu, u vremenu nakon uvođenja upravljanja više stambenih zgrada, obnovljena je 2005. od kada traje proces obnove, u početku bez toplinske, a od 2009. godine s toplinskom izolacijom. U razdoblju 2005.–2013. obnovljena je 31 zgrada, te se istraživalo mogućnosti sufinanciranja obnove.

U ovoj godini na natječaj za energetski pregled i certifikat, Fondu je prijavljeno 10 zgrada, koje su i prihvaćene. Za projektnu dokumentaciju prijavljeno je 29 zgrada, te je svima odobrena, za energetsku obnovu prijavljeno je 25 zgrada i samo jedna nije prošla na natječaju, tako da je od ukupno 64 prijavljene zgrade njih 63 prihvaćeno za dodjelu sredstava Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. (A. ŠĆULAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter