Za obnovu istarske baštine utrošit će se 6,7 milijuna kuna državnog novca

Kaštel Morosini-Grimani u Savičenti (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
Kaštel Morosini-Grimani u Savičenti (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Uprava za zaštitu kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture objavila je ovogodišnji program zaštite i očuvanja na nepokretnim kulturnim dobrima pri čemu je odobrila 709 programa vrijednih 82,2 milijuna kuna. Najbolje je prošla Splitsko-dalmatinska županija kojoj je za zaštitu i obnovu objekata kulturne baštine tijekom 2016. godine odobreno 11 milijuna kuna, pa Istarska županija kojoj je odobreno 6,7 milijun kuna državnog novca

U Rapicio uloženo 609 tisuća kuna

Najveća svota, 400 tisuća kuna, pripala je obnovi crkve sv. Marije Magdalene u kaštelu Pietrapilosa (nositelj Grad Buzet), a po 300 tisuća kuna ide za palaču Rapicio (Grad Pazin) i crkvu i samostan u Svetom Petru u Šumi (Pavlinski samostan).

- Zaštitni radovi na palači Rapicio u Pazinu obuhvaćaju radove sanacije južnog zida građevine. Program za ovu godinu (4. faza) obuhvaća poravnanje terena unutar i izvan same zgrade, pripremu za postavu skele za potrebe demontaže i ponovnog zidanja zida te njenu montažu, sukcesivno skidanje raslinja sa zidova te pažljiva demontaža postojećeg kamenog zida, s unutarnje strane, uz čišćenje i sortiranje demoliranog kamena, koji će se koristiti za ponovno zidanje. Zatim, zidanje kamenog zida u vapnenom mortu, rekonstrukciju prozora, ugradnju čeličnih, rebrastih sidara i horizontalnih štapnih sidara te sanaciju fuga na kamenom zidu i

izrada zaštitne "kape" na vrhu novoizvedenog kamenog zida, kažu iz gradskog odjela za samoupravu i društvene djelatnosti dodajući da su proteklih godina sredstva dobivali tijekom lipnja ili srpnja. Grad Pazin je za 2016. za radove na Rapiciu dodatno planirao utrošiti 89 tisuća vlastitih sredstava. Dosad je u zaštitu Rapicija utrošeno 609 tisuća kuna, od čega je Ministarstvo kulture utrošilo 475 tisuća kuna, a Grad 134 tisuća kuna. Još se planira rekonstrukcija i konzervacija arheološki iskopanih zidova, uređenje podova prostorija i prezentacija vidikovca u kuli za što je potrebno još 300 do 400 tisuća kuna.

Za Pietrapilosu nedostaje 10 milijuna

- Planira se nastaviti s radovima građevinske i konstruktivne sanacije na kaštelu Petrapilosa (8. faza) i to dovršiti sanaciju cjeline središnjeg korpusa kaštela Petrapilosa te nastaviti s radovima u vanjskom dvorištu kaštela. Točan obuhvat radova utvrdit će se u suradnji s nadležnim konzervatorskim odjelom, kaže buzetska pročelnica za društvene djelatnosti Elena Grah Ciliga dodajući da će Grad Buzet sukladno proračunskim mogućnostima osigurati i svoje učešće u sufinanciranju.

Taj se kaštel obnavlja od 2010. godine, a za sada je u njegovu obnovu uloženo 3,5 milijuna kuna, većinom iz proračuna Ministarstva kulture.

- Za potpuno stavljanje u funkciju kaštela Petrapilosa potrebno je još više od deset milijuna kuna, kaže Grah Ciliga napomenuvši da još nisu dobili službenu obavijest o ovogodišnjim dotacijama iz Ministarstva kulture. Iako smo kontaktirali pavlinski samostan u Svetom Petru u Šumi od njih nismo dobili informacije u što će konkretno uložiti dobivene novce.

Svota od po 250 tisuća kuna namijenjena je za ruševine srednjovjekovnog Dvigrada (Općina Kanfanar), kaštel Rotta u Momjanu (Grad Buje), kaštel u Pazu kraj Cerovlja (Hrvatski restauratorski zavod), pazinski Kaštel (Grad Pazin), istočnu kulu bedema u Plominu (Općina Kršan), rovinjsku srednjovjekovnu kulu Turninu (HRZ). Po 200 tisuća kuna dodijelit će se za crkvu sv. Jurja u Buzetu (HRZ), crkvu sv. Marije Snježne kod Čepića (Općina Oprtalj), crkvu sv. Stjepana u Motovunu (Župa Motovun), kulu "Nova vrata" (Općina Motovun), kaštel Morosini-Grimani (Općina Svetvinčenat).

Saniraju se Velika vrata u Barbanu

Za crkvu sv. Vida i Modesta (Općina Gračišće) odobreno je 180 tisuća kuna, crkvu sv. Kvirina u Juršićima (Općina Svetvinčenat) 160 tisuća kuna, a po 150 tisuća kuna za samostan i crkvu sv. Mihovila u Kloštru (Općina Vrsar), crkvu sv. Kuzme i Damjana (Grad Labin), crkvu sv. Nikole u Pazinu (HRZ), katedralu sv. Marije u Puli (HRZ) i crkvu sv. Jurja na groblju u Završju (Općina Grožnjan). Za mramorne oltare iz crkve sv. Eufemije u Rovinju (HRZ) dodijeljeno je 125 tisuća kuna, a po 120 tisuća kuna za utvrdu Musil (Grad Pula) i za utvrdu Marie Louise (Grad Pula). Okruglih sto tisuća kuna odobreno je za arhitektonski sklop crkve sv. Nikole, Velih vrata i kule u Barbanu (HRZ), župnu kuću na trgu sv. Servola u Bujama (Župa Buje), crkvu sv. Elizeja u Draguću (Općina Cerovlje), crkvu sv. Jeronima (udruga Hum), crkvu sv. Petra i Pavla u Kostanjici (Općina Grožnjan), povijesnu jezgru Mutvorana (Općina Marčana), mletačku utvrdu Kaštel u Puli (Povijesni i pomorski muzej Istre)rimski mozaik u kapeli sv. Ivana u Puli (samostan sv. Franje), crkva sv. Vinčenta u Svetvinčentu (HRZ) i stancija Seget kod Umaga (HRZ).

Po 90 tisuća kuna pripalo je crkvi sv. Jurja (Župa Boljun) i crkvi sv. Ciprijana (Grad Rovinj), 80 tisuća kuna bazilici sv. Marije Formoze u Puli (Arheološki muzej Istre), a po 70 tisuća kuna kapeli sv. Duha u Novoj Vasi (Župa Šušnjevica), crkvi sv. Nikole (Grad Pazin) i području topničke bitnice Fižela u Puli (HRZ). Za kulu kršanskog kaštela (Općina Kršan) dodijeljeno je 60 tisuća kuna.

Za sv. Fošku 45 tisuća kuna

Po 50 tisuća kuna uplatit će se za crkvu sv. Katarine u Vodnjanu (HRZ), za kaštel i gradinu (stari) Rakalj (Općina Marčana) i kapelu sv. Marije na Škriljinah u Bermu (HRZ). Crkva sv. Marije od Lokve u Gologorici (Općina Cerovlje) dobit će 45 tisuća kuna, crkva sv. Foške u Peroju (Grad Vodnjan) 40 tisuća kuna, a ljetna škola dokumentiranja i interpretiranja graditeljskog nasljeđa u Pićnu (Arhitektonski fakultet u Zagrebu) 35 tisuća kuna. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter