Za obnovu arheološkog parka Vižula 20 milijuna kuna

Općina planira povući sredstva za uređenje Vižule (Arhiva/S. RADOLOVIĆ)
Općina planira povući sredstva za uređenje Vižule (Arhiva/S. RADOLOVIĆ)

Općinski vijećnici Medulina na sjednici održanoj u četvrtak navečer većinom su glasova donijeli Odluku o produženju važenja strateškog plana razvoja Općine Medulin, koji je izradio zagrebački Ekonomski fakultet, za sljedeće dvije godine, odnosno na razdoblje od 2007. do 2017. Primarni razlog produženja je državni natječaj koji se odnosi na obnovu kulturne baštine te bi njime Općina povukla sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna za uređenje arheološkog parka Vižula, a preduvjet za to je produženje Plana razvoja na još dvije godine.

Protiv formalnog produženja Plana razvoja bio je vijećnik Davor Zoričić (Nezavisna lista Emila Jukopile) koji je komentirao da je ovaj aktualni dokument nekvalitetan te da treba donijeti novi Plan, a ne produžavati trajanje postojećeg. No načelnik Goran Buić mu je odgovorio da Općina u ovom trenutku mora imati Plan kako bi mogla povlačiti sredstva iz europskih fondova i dodao da je ova odluka vijećnika "ulaznica" za natječaj kojim će se potpuno obnoviti Vižula.

Vijećnici su jednoglasno donijeli i Odluku o davanju suglasnosti za zaduživanje i jamstva medulinskoj komunalnoj tvrtki Albanež, koja se odnosi na financiranje gradnje objekata i uređenje komunalne infrastrukture, odnosno gradnje medulinskog sustava odvodnje i zaštite od onečišćenja voda. Naime, prvotno je takvu odluku, koja je sad izmijenjena, medulinsko Vijeće donijelo u prosincu 2011. godine.

U to su vrijeme općinski vijećnici Albanežu dali suglasnost za zaduživanje u iznosu od 19,5 milijuna kuna na rok otplate od deset godina, temeljem Ugovora o podzajmu i poddarovnici za potprojekt Medulin, a iste godine potpisali su ga Hrvatske vode, Albanež i Općina Medulin, za financiranje gradnje objekata i uređenje komunalne infrastrukture. Tada se Općina Medulin obvezala na davanje jamstva u visini od 975 tisuća kuna. Dio je to, podsjetimo, projekta Jadran, ukupno vrijednog 59 milijuna kuna.

No, krajem studenog ove godine Albanež je zatražio izmjenu izdane suglasnosti radi povećanja iznosa zaduživanja i jamstva Općine Medulin. Međutim, budući da se tijekom izvođenja projekta odustalo od trećeg stupnja pročišćavanja, izgubljeno je pravo na poddarovnicu u iznosu od devet milijuna kuna, a nije se smanjila vrijednost projekta, preostali iznos zajma preraspodijelio se na preostale sudionike u ugovoru te se iznos podzajma Albanežu povećao s početnih 19,5 na 23,01 milijun kuna.

S obzirom na povećanje iznosa zaduživanja, Albanež je dužan ishoditi suglasnost Općinskog vijeća, a Općina Medulin suglasnost ministra financija radi povećanja iznosa jamstva s 975 tisuća na 1,15 milijuna kuna. Stoga je na sjednici izmijenjena i Odluka o izvršenju proračuna te se iznos jamstvene pričuve za Albanež povećava s 975 tisuća na 1,15 milijuna kuna. Ukupna vrijednost zaduženja Albaneža je 25,4 milijuna kuna, s rokom otplate do listopada 2023. godine, te se od tog iznosa 2,42 milijuna kuna odnosi na kamate, a glavnica podzajma je 23,01 milijun kuna. (P. LUKEŽ) 


Podijeli: Facebook Twiter