Za obnovu 152 istarske kuće uloženo 10,8 milijuna kuna

(Neven LAZAREVIĆ)
(Neven LAZAREVIĆ)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost još nema financijski plan iz kojeg će se precizno znati koliko će se u 2016. godini sufinancirati projekti energetske obnove obiteljskih kuća. No voditeljica Službe za odnose s javnošću u Fondu Lidija Tošić potvrdila je da se s programom nastavlja te naglaila da se radi o programu Vlade planiranom do 2020. godine, a kojem je glavni cilj obnoviti što više kuća lošijih energetskih svojstava. Zasad još nema potvrde kada će se raspisati novi natječaj za dodjelu sredstva, međutim Tošić potvrđuje da se objava javnog poziva očekuje u drugoj polovici godine, ali svakako ne prije lipnja.

- Novost je što će se od ove godine za ovaj program obnove obiteljskih kuća povlačiti europska sredstva, zbog čega treba prilagoditi dosadašnje uvjete sufinanciranja, uskladiti s EU pravilima ali i nadležnim ministarstvima, a pritom i dalje građanima omogućiti što jednostavniju i jasniju proceduru objave, ističe Tošić. 

U 2015. čak 12.300 zahtjeva

Samo tijekom protekle godine, Fond je na razini cijele Hrvatske zaprimio 12.300 zahtjeva, a sufinanciranje je odobreno vlasnicima 9.389 obiteljskih kuća. Dakle, pravo na tražena sredstva ostvarilo je čak 76 posto prijavljenih građana, a radi se o projektima obnove kuća vrijednim više od 833 milijuna kuna, za koje je Fond osigurao oko 500 milijuna kuna poticaja.

- Dosad smo za odobrene poticaje isplatili za više od 3.100 kuća, odnosno završeno je više od 30 posto projekata. Na temelju dostavljene dokumentacije, u koju se ubraja i završni energetski pregled te certifikat tih kuća, građanima smo isplatili više od 145 milijuna kuna. Fond je u sklopu ovog programa, građanima u potpunosti financirao i rad energetskih certifikatora, koji su im pomagali u procesu prijave i bili stručna podrška u provedbi projekata obnove, ističe Tošić.

Među odobrenim projektima, Fond je sufinancirao i energetsku obnovu za 152 obiteljske kuće na području Istarske županije, a ukupna vrijednost odobrenih projekata u Istri je oko 10,8 milijuna kuna, od čega je Fond participirao s oko 4,6 milijuna kuna. Najviše vlasnika obiteljskih kuća koji su se javljali na natječaje i dobili sredstva je s područja Buzeta, Pazina i Pule, gdje je u projekt energetske obnove uključeno po 17 kuća u svakom od ta tri grada. Slijedi Labin s 13 projekata energetske obnove kuće, Poreč s ukupno 11 kuća, Rovinj u kojem se uz pomoć sredstava Fonda planira obnoviti devet obiteljskih kuća, dok je u Umagu i Nedeščini 8 takvih kuća. Također, sredstva za obnovu dobivali su i vlasnici kuća u Baderni, Kršanu, Medulinu, Rapcu, Savudriji, Gračišću, Ližnjanju, Motovunu ali i u Žminju, Vodnjanu, Višnjanu, Taru, Svetvinčentu i nizu drugih istarskih mjesta.

No kada je riječ o teritorijalnoj raspodjeli sredstva, a vezano uz obiteljske kuće, Istarska županija smjestila se pri samom dnu ljestvice, a iza nje nalaze se još samo Virovitičko-podravska i Splitsko-dalmatinska županija. Naime, među županijama s najvećim brojem odobrenih projekata prednjače Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija.

Lani obnovljeno 50 zgrada

Fond je lani sufinancirao i energetsku obnovu višestambenih zgrada, a u tom segmentu Istarska županija, uz Primorsko-goransku, prednjači u odazivu na natječaje Fonda . Tako je u 2015. godini Fond sufinancirao energetsku obnovu za ukupno 50 zgrada u Istri. Ukupna vrijednost investicija iznosila je 38,2 milijuna kuna, od čega je udio Fonda bio 14,2 milijuna kuna.

Na natječaj se prijavilo najviše zgrada s  područja Pule (21), a vrijednost investicije bila je 21,6 milijun kuna. Slijedi Labin u kojem je energetska obnova 20 višestambenih zgrada iznosila 12,2 milijuna kuna. U Rapcu i Koromačnu je uz pomoć Fond obnovljeno ukupno šest zgrada u ukupnoj vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, dok je u Poreču projekt obnove dviju zgrada stajao oko 1,1 milijun kuna. U sklopu ovog programa, sudjelovao je još jedino Novigrad u kojem je tijekom 2015. godine obnovljena jedna zgrada a vrijednost investicije iznosila je 724.112 kuna.

Sve više zgrada se javlja na natječaje

U 2014. godini na natječaj za energetsku obnovu višestambenih zgrada iz Istarske županije sudjelovalo je 11 zgrada, dok su prošle godine sredstva odobrena za 50 istarskih zgrada. Dodajmo kako bi program obnove višestambenih zgrada trebao trajati do 2020. godine. U projektima mogu sudjelovati  sve zgrade građevinske bruto površine veće od 400 kvadrata, kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje, imaju minimalno tri stambene jedinice i njima upravlja upravitelj.

U dva natječaja za obnovu višestambenih zgrada tijekom  2014. i 2015. godine odobreno je sufinanciranje za ukupno 366 stambene zgrade u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost investicija bila je 368,5 milijuna kuna, a udio bespovratnih sredstava Fonda iznosio je 150 milijuna kuna. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter