Za objavu registra ukinuti 5 zakona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što bi se postiglo objavom registra hrvatskih branitelja? Zna li se koja bi bila korist od toga, a kakva bi bila šteta? Razmišlja li se o posljedicama i ugrozi, branitelja, ali i države?

Ovim setom pitanja predstavnici braniteljskih udruga odgovaraju na jucerašnju izjavu Jadranke Kosor da ona nema ništa protiv toga da braniteljski registar postane javni dokument. Premijerka je pritom napomenula da postoje pravni prijepori vezani uz objavu registra te da njih prvo treba razjasniti.

Pozvala se na pravno tumacenje prema kojem bi svaki branitelj morao dati odobrenje za javnu objavu registra jer je rijec o osobnim podacima. Trebalo bi mijenjati nekoliko zakona, dodala je Kosor, a novoizabranom Predsjedniku Republike, Ivi Josipovicu, koji se još od predizborne kampanje zauzima za objavu registra, porucila je da ocekuje da podrži Vladu i njezina nastojanja da se hrvatski zakoni u potpunosti poštuju.

- Za objavu registra trebalo bi pet zakona ne promijeniti, nego ukinuti, ili pak reci da oni ne vrijede za branitelje, kaže Josip ?akic, predsjednik HVIDR-e i HDZ-ov saborski zastupnik. Dodaje da on nema ništa skrivati te da je svoj ratni put vec objavio, no upozorava da je Zakon o zaštiti osobnih podataka uskladen s regulativom EU-a.

- Svaki branitelj mogao bi tužiti državu. Josipovic je pravnik pa neka on to riješi, komentirao je ?akic.

- Ne mogu se samo tako kršiti zakonske odredbe. Sudjelovanje u Domovinskom ratu predstavlja vojnu tajnu. Moramo biti jako obazrivi jer bi neki ljudi mogli imati velike štete od objave registra, upozorava Tom Kacinari, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (ZUHDDR). Istice da bi objava registra znacila otvaranje Pandorine kutije. Mogle bi uslijediti bezbrojne tužbe - samih branitelja zbog objave osobnih podataka, ali i žrtava ili njihovih obitelji.

- Zamislite da netko na internetu vidi tko je sudjelovao u ratnim operacijama u kojima je netko od njegove obitelji stradao? Koliko bi bilo privatnih tužbi i zahtjeva za odštetom, istice Kacinari. Dodaje da valja imati na umu da su u Domovinskom ratu sudjelovali ne samo Hrvati, nego i pripadnici drugih nacionalnosti koji bi, ako ti podaci budu objavljeni, mogli imati problema u svojim zajednicama.

Kacinari je stoga uvjeren da ne treba vuci macka za rep. Josipovicu, kao buducem zapovjedniku hrvatskih oružanih snaga, ali i pravniku, predlaže da sam pronade formulu koja ce riješiti brojne probleme koje bi izazvala objava registra.

- No, moje je pitanje hocemo li time nešto dobiti? Hoce li biti bolje stanje u državi, hoce li braniteljima biti bolje, naglašava Kacinari. Podsjeca da je još prije deset godina tražio da se odvoje pripadnici borbenog i neborbenog sektora.

- Objavom registra vidjeli bismo imena politicara koji su dobili pocasne cinove, no to ionako znamo. Onaj tko odluci objaviti registar, mora znati što želi postici i dobro razmisliti o svim posljedicama, zakljucuje Kacinari.


Podijeli: Facebook Twiter