Za novu bolnicu 100 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Natjecaj za kreditiranje izgradnje nove pulske bolnice trebao bi biti raspisan za otprilike mjesec dana. Tako nam je, naime, najavio nacelnik županijske uprave Valerio Drandic nakon prošlotjednog razgovora u Ministarstvu zdravstva.

Ovaj tjedan Istarska ce županija poslati Ministarstvu zdravstva konacan prijedlog modela financiranja. Do sada su se razmatrale mogucnosti javno-privatnog partnerstva, zatim sustava "kljuc u ruke" te klasicnog kreditiranja. Kako doznajemo od Drandica, Županija je najbliža varijanti klasicnog kreditiranja uz grace period - odgodu pocetka otplate kredita- od najmanje tri godine. Nakon Županije izabrani model financiranja treba amenovati resorno ministarstvo koje i raspisuje natjecaj.

Buduci da je projektna dokumentacija spremna, medunarodni natjecaj za financijera može se raspisati kroz mjesec dana. Rijec je o investiciji koja se danas penje vec na sto milijuna eura, ukljucujuci opremu. Natjecaj treba biti otvoren 52 dana, a nakon toga treba proci i rok za žalbu. Prema informativnim ponudama koje je Županija prikupila krajem prošle godine, europske su banke bile zainteresirane za pulski projekt. Zbog toga je župan Ivan Jakovcic natjecaj za financiranje gradnje optimisticno najavio još krajem prošle godine. No, to je samo još jedan od rokova koji se u slucaju nove bolnice jednostavno ne ostvaruje, a vidjet cemo hoce li današnja ocekivanja konacno prekinuti taj zacarani niz.

Tek nakon pronalaska financijera treba raspisati drugi natjecaj, onaj za izvodaca radova, pa ako bi sve išlo prema planu, prvi radovi mogli bi zapoceti krajem ove godine. Bolnica se planira graditi kroz tri, cetiri godine, a tada ce Hrvatska vjerojatno biti clanica EU-a. Zbog toga je pulska bolnica uvrštena na popis strukturnih fondova EU-a za opremanje bolnice iz bespovratnih sredstava. Za opremu trebalo bi izdvojiti od 20 do 30 milijuna eura, a treci natjecaj raspisat ce se za opremanje bolnice kada za to dode vrijeme.

Ovih je dana s Ministarstvom zdravstva dogovoreno da bi kredit za gradnju nove bolnice ukljucio i potpunu otplatu aktualnog bolnickog kredita od 71 milijun kuna, koji danas znatno opterecuje njeno poslovanje. Kredit je podignut prije cetiri godina, za dugovanja prema dobavljacima još iz prve polovice desetljeca. Dok je drugim hrvatskim bolnicama dugove otplatilo Ministarstvo zdravstva, pulska je bolnica podigla kredit koji je na naplatu poceo stizati prošle godine. Isplacuje se iz decentraliziranih sredstava koja bi se inace ulagala u novu opremu, servisiranje stare i sva druga investicijska ulaganja za bolju zdravstvenu uslugu. Godišnje za kredit odlazi 11,8 milijuna kuna. Za taj novac bolnica bi osjetno mogla obnoviti opremu ili stare prostore u kojima ce se Istrani, ocito, lijeciti još najmanje cetiri godine.


Podijeli: Facebook Twiter