Za novih 500 metara plaže na Hidrobazi 800.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo turizma donijelo je odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava na temelju Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. godinu. Odlukom su, između ostalog, odobrena sredstva za sufinanciranje razvojnog projekta uređenja plaže na Hidrobazi po fazi 2A. i 3A. u iznosu od 800 tisuća kuna.

Novi sadržaji

- Nadležno Ministarstvo turizma prepoznalo je kvalitetu ovog iznimno značajnog projekta kojim ćemo našim sugrađanima svih dobnih generacija dodatno osigurati nove atraktivne sadržaje na uređenoj plaži Hidrobazi s posebnim naglaskom na sadržaje namijenjene osobama s invaliditetom, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić i naglasio da se nastavkom projekta uređenja plaže na Hidrobazi uvelike podiže atraktivnost turističke ponude u gradu i utječe na produžetak turističke sezone.

Inače, projekt uređenja područja Hidrobaze podijeljen je u sedam faza, a nakon što je, prije početka ovogodišnje turističke sezone, plaža uređena, stekli su se uvjeti za kandidiranje projekta po sljedećim fazama. U sklopu aktivnosti po fazama 2A. i 3A. planira se nastavak uređenja obale u produžetku centralnog dijela, odnosno izgradnja šetnice s urbanim sadržajima te izgradnja još jednog stabilizacijskog pera sa školjerom čime će se zaštititi plaža od jakih morskih struja i osigurati zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži.

Dio i iz proračuna

Inače, uređenje ove plaže započelo je sredinom siječnja ove godine i to primarno na centralnom dijelu plaže. Do turističke sezone izgrađena su tri takozvana stabilizacijska pera sa školjerama čime se plaža zaštitila od jakih udara valova, a time i od rasipanja šljunčanog materijala koji je nasipan na plažu. U centralnom dijelu plaže uređena je javna plaža prilagođena osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, te je, uz dva od tri stabilizacijska pera, izgrađena i rampa za pristup moru za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Uz samo uređenje plaže izgrađen je i plato za prefabricirani montažni objekt za spasioce, a projektom je bila predviđena i izgradnja cjelokupne interne infrastrukture (struja, voda, kanalizacija, elektronička komunikacijska infrastruktura). Izvođač radova je bilo trgovačko društvo Ceste. Vrijednost tih radova iznosila je oko 3,7 milijuna kuna od čega je na temelju Programa Fonda za razvoj turizma kojega provodi Ministarstvo turizma RH, Gradu Puli dodijeljen iznos bespovratnih potpora od čak 1,5 milijuna kuna za prvu fazu uređenja ove plaže.

Novom dotacijom Ministarstva planira se nastaviti s uređenjem obalnog dijela plaže u obuhvatu od 224 metara s jedne, i 248 metara s druge strane, od centralnog dijela plaže. Vrijednost investicije ovih faza procjenjuje se na 3,7 milijuna kuna te se ostatak sredstava planiraju osigurati iz gradskog proračuna za 2017. godinu. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter