Za noc u lanterni 500 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitska tvrtka Plovput je svjetionik na Verudeli, kao i onaj na Marleri, dala u 10-godišnji najam pulskoj tvrtki koja se namjerava baviti turizmom. Doznajemo da ce spomenuti svjetionici biti opremljeni i renovirani za iznajmljivanje kao apartmani ili kuce za odmor.

Svjetionik na Verudeli sastoji se od cetverokutne kamene kule i prizemne zgrade ukupne površine 50 cetvornih metara. U sklopu svjetionika nalaze se skladište i manja ostava. Svjetionicarska zgrada ima napajanje od 220 volta iz javne elektricne mreže, dok se vodom opskrbljuje iz gradskog vodovoda. Kao i vecina svjetionika na Jadranu, potpuno je automatiziran pa dugi niz godina na njemu ne radi svjetionicarska posada.

Za našeg posjeta svjetioniku na Verudeli naišli smo na pravo gradilište. Radnika nije bilo, no vidljivo je da je saniran krov. Uocili smo da se preureduje unutrašnjost prizemnice, kao i podrum, koji je nekoc služio kao bunker i puškarnica.

Doznajemo da se ureduju prizemne svjetionicarske kuce s po tri sobe i dnevnim boravkom, a da se toranj svjetionika nece dirati. O njemu, naime, skrbi Plovput pa stoga najmoprimac nema nikakve obveze uredivati to zdanje. Što se tice same kuce, u tijeku je sanacija krova i oluka te unutarnjih zidova, kao i postavljanje vodovodne i elektricne instalacije. Gradevinari nam kažu da ce radovi potrajati do konca ožujka, a otvaranje za turiste predvida se za prvi tjedan u travnju.

Ista sudbina ceka i svjetionik na Marleri, s tim što ondje nece biti struje i pitke vode iz komunalnog mrežnog sustava, vec iz šterne, dok ce opskrba strujom biti regulirana sustavom kolektora i akumulatora. Najam tih dviju uistinu posebnih kuca za odmor na istarskoj obali bit ce moguc tijekom cijele godine, a cijene dnevnog najma kretat ce se od minimalnih 180 eura u zimskom razdoblju do maksimalnih 450 i 500 eura u špici ljetne sezone. (C. B. GALIC, snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter