Za nezaposlene i gospodarstvenike porečkom Učilištu dva milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pučkom otvorenom učilištu Poreča odobrena su bespovratna europska sredstva za dva velika projekta. Projektom Start IN Kamp provodit će se aktivnosti usmjerene na povećanje zapošljivosti ranjivih skupina kroz obrazovanje i stručno usavršavanje u sektoru turizma i ugostiteljstva, dok će se kroz projekt I-Archeo.S. povezati različite gospodarske subjekte, ojačati njihove vještine i stvoriti nove turističke itinerare. Kako javljaju iz Grada Poreča, trend rada na EU projektima započeo je za vrijeme bivšeg ravnatelja, danas dogradonačelnika Elija Štifanića.

- POU ima ogroman potencijal koji se može pokrenuti novim oblicima financiranja. EU fondovi omogućuju razvoj kvalitetnih i novih programa. Drago mi je da će ovi projekti doprinijeti razvoju ustanove, ali prije svega cijele zajednice, ističe Štifanić. Projekt Start IN Kamp financira se iz Europskog socijalnog fonda u okviru poziva Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva, koji je objavilo Ministarstvo turizma. Ukupna je vrijednost projekta 1,1 milijuna kuna, a financirat će se u stopostotnom iznosu ukupnih prihvatljivih izdataka projekta. 

Znanja i vještine za vođenje kampova 

- Ovim projektom razvit ćemo novi program obrazovanja odraslih kojim će se usvajati znanja i vještine potrebne za vođenje i održavanje kampova. U suradnji s udrugom Top kamping kvalitete i kampom Polidor iz Funtane obučit ćemo i obrazovati, tijekom dvije godine provedbe projekta, 40 nezaposlenih iz skupine mlađih od 25 ili starijih od 54 godine, za koje će program obrazovanja biti besplatan, kaže Anita Pilat, zadužena za provedbu EU projekata u POUP-u. Dodaje kako Istra velik dio ukupnih noćenja ostvaruje upravo iz kampinga, a interes za otvaranje malih obiteljskih kampova raste. Usto, novi je trend u kamping sektoru i kvalitativna transformacija kampova, što stvara potrebu za kvalitetno osposobljenom i educiranom radnom snagom.

- Osim stručnih znanja, program će obuhvatiti obrazovne sadržaje učenja stranog jezika, ali i usavršavanje općih, komunikacijskih, prodajnih te osobnih vještina potrebnih za djelotvorno poslovanje turističkog gospodarstva, rekla je Anita Pilat.

Ravnateljica Učilišta Snježana Radetić navela je da će se ovim projektom dodatno modernizirati i prilagoditi potrebama tržišta rada. Projekt I-Archeo.S je financiran u sklopu programa INTERREG IT-HR. Ukupna je vrijednost projekta nešto veća od 1,76 milijuna eura. POUP kao projektni partner sudjeluje u ukupnom iznosu od 150.675 eura s 15 posto učešća, dok EU financira ostatak. Projekt traje dvije godine, a planirani je početak u siječnju 2018. Nositelj je Teatro Pubblico Pugliese, a ostali partneri su gradovi Pazin i Crikvenica, Regione Abruzzo i Marche teatro Ancona. 

Projekt osnažuje kulturnu ponudu 

- Projektom I-Archeo.S. izgrađuje se integrirani sistem usluga za valorizaciju prirodne i kulturne baštine. Projekt osnažuje izvansezonsku kulturnu turističku ponudu i stvara novi turistički proizvod, kazao je David Belas, voditelj odjela za glazbenoscensku djelatnost POUP-a.

Navodi, nadalje, kako će projekt raditi na zajedničkoj strategiji i sinergiji tri hrvatska grada i triju talijanskih regija za razvoj novog ili poboljšanog zajedničkog, održivog turizma te povezanih proizvoda i usluga u obliku jedinstvenih tematskih tura, paketa, itinerara, ruta ili turističkih ponuda. Nakana je spojiti prirodne i kulturne resurse s obrtom i umjetnošću, lokalnim dobavljačima, malim i srednjim poduzećima te turističkim operaterima. Radetić je najavila da je trenutno u pripremi ili fazi prijave još pet EU projekata. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter