Za nesrecu krivo urušavanje tunela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat strojovoda Hrvatske ultimativno traži od Uprave HŽ Infrastrukture da imenom i prezimenom utvrdi tko je odgovoran za nesrecu koja se dogodila pred tunelom Kupjak u Gorskom kotaru, a u kojoj je poginuo strojovoda Damir Domitrovic. Traže da se krivac imenuje što prije, a ne, kako su najavili iz Uprave kroz mjesec dana kako ne bi sve skupa palo u zaborav.

Predsjednik Sindikata Nenad Mrgan izjavio je da je nelogicno i apsurdno da istragu provodi HŽ Infrastruktura umjesto neovisnih tijela koja bi trebala raditi pri Agenciji za željeznicki promet u sklopu nadležnog Ministarstva mora i prometa. Sindikalisti su najoštrije osudili izjave predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture Branimira Jernejica da se prilikom nesrece radilo samo o odronu.

- Urušio se gradevinski objekt HŽ Infstrakture i zato netko mora odgovarati imenom i prezimenom, istaknuli su sindikalisti. Osim toga, ukazali su na, po njima, katastrofalno stanje u održavanju željeznicke infrastrukture uz tvrdnje kako se s jedne strane bacaju stotine milijuna kuna na neopravdane i dugogodišnje kapitalne remonte dok se s druge strane ne cini ništa na minimalnim zahvatima koji bi puno doprinjeli sigurnosti željeznickog prometa.

- Kapitalni remont tunela gdje se dogodila nesreca koštao je 150 miijuna kuna pri cemu je saniran potporanj jednog zida a drugi nije uopce saniran, tvrde u Sindikatu strojovoda.Kao primjere lošeg rada na održavanju infrastrukture naveli su i 15 metara dugi most na pruzi izmedu Križevaca i Dugog Sela farbao tri mjeseca kao i cinjenicu da još uvijek nije završen projekt promjene sustava napajanja na pruzi od Moravica do Rijeke koji je poceo prije tri godine a košta oko milijardu kuna.

- Ne želimo samo ostavke vec krivca koji ce za svoje propuste odgovorati na sudu. Ako se to ne dogodi, onda je odgovornost za nesrecu na Upravi HŽ Infrastrukture, zakljucili su u Sindikatu strojovoda. (Orjana ANTEŠIC/Novi list)


Zaustavili vlakove u spomen na poginulog kolegu

Sindikat strojovoda Hrvatske zaustavio je jutros u 10 sati na minutu vlakove na hrvatskim prugama u spomen na tragicno preminulog Domitrovica, koji je poginuo 7. travnja u teškoj željeznickoj nesreci kod tunela Kupjak. "U vrijeme pogreba našega kolege zaustavili smo sve vlakove, gdje god se nalazili, da bi mu sviranjem lokomotivskim sirenama iskazali pocast i ujedno izrazili ogorcenje lošim održavanjem infrastrukture i nedovoljnim ulaganjem u lokomotive", izjavio je Hini tajnik Sindikata strojovoda Vladimir Gjurec. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter