Za neprijavljivanje podstanara do 30.000 kuna kazne

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Želeći saznati prijavljuju li najmodavci, što zakon striktno nalaže, svoje podstanare, javili smo se na jedan od brojnih oglasa. Izabiremo vlasnika jednog stana u centru Pule, dogovaramo najam te ga pitamo planira li nas, prije nego što uselimo prijaviti, odnosno sklopiti ugovor najmu. Pristaje, ali veli, cijena više neće biti ista.

Zovemo dalje, a Odgovori gotovo identični. Svi pristaju na ugovor, ali upozoravaju da će u slučaju prijave najam biti skuplji. Koliko skuplji nisu znali, pa je jasno da nemaju praksu prijavljivati podstanare jer bi u protivnom barem okvirno znali koliko košta najam s ugovorom.

Doduše, neki su kazali da cijena neće mnogo odskakati i da se oko svega možemo dogovoriti.

Pitanje je kako se uopće kontroliraju svi oni koji su u stanovima na crno pa smo odgovore zatražili u Poreznoj upravi.

Iz Središnjeg ureda Porezne uprave ne otkrivaju mehanizme kontrole odnosno kako njihovi inspektori na terenu "češljaju" sve one koji krše zakon. Navode da se prikupljaju obavijesti od drugih tijela državne i lokalne vlasti, drugih sudionika poreznog postupka ili drugih osoba, a spominju i očevid i vještačenje no kako konkretno i koliko često provjeravaju stanje na terenu, ostaje nepoznato.

Na području Istre je do 10. listopada ove godine izdano 5.968 rješenja s utvrđenim porezom na dohodak od imovine, što znači da u Istri ima svega 5.968 iznajmljivača, što sigurno ne odgovara činjeničnom stanju.

Kazne se za neprijavljivanje iznajmljivanja stana, kuće ili sobe kreću od 500 do 30 tisuća kuna pa bi vlasnici stanova trebali razmisliti što im se više isplati. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter