Za neosigurano vozilo kazna i do 50 tisuća kuna

Vlasnik vozila kojem je istekla registracija dužan je u roku od 15 dana vratiti pločice i odjaviti vozilo (K. TADIJIĆ)
Vlasnik vozila kojem je istekla registracija dužan je u roku od 15 dana vratiti pločice i odjaviti vozilo (K. TADIJIĆ)

Na istarskim cestama sve je više neregistriranih i neosiguranih vozila. U svega dva mjeseca, od 1. lipnja do 1. kolovoza, na području PU istarske zabilježeno je 327 slučajeva vožnje s isteklom prometnom dozvolom, dok ih je u istom razdoblju lani bilo 270. Sudeći prema godišnjim izvještajima, djelatnici prometne policije godišnje zateknu prosječno više od 1.500 vozača u vožnji neregistriranim vozilom, za što je propisana kazna od visokih 2.000 kuna.

Za neosigurano vozilo kazne su drastično veće. Prema novom Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu koji je stupio na snagu ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, neodgovorne vozače čekaju kazne čak i do 50.000 kuna. MUP također ima ovlasti odjaviti vozilo bez vraćanja prometne dozvole i registracijskih pločica ako je od isteka prošlo više od godine dana.

U slučaju da vozač, upravljajući neosiguranim vozilom počini štetu, koja se može mjeriti u milijunima kuna, Hrvatski ured za osiguranje će svim oštećenim osobama - žrtvama prometne nesreće koju je skrivilo neosigurano vozilo, nadoknaditi štetu, ali ima pravo potraživati naknadu cjelokupnog isplaćenog iznosa štete uvećanog za eventualne troškove i kamate od te iste osobe koja je odgovorna za štetu, dakle od vozača odnosno vlasnika neosiguranog vozila. (K. TADIJIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter