Za neopravdanu eutanaziju psa kazna 15 tisuća kuna

Lajka je eutanazirana jer ju je bilo lakše ubiti nego liječiti (arhiva)
Lajka je eutanazirana jer ju je bilo lakše ubiti nego liječiti (arhiva)

Iako još nije pronađen krivac za smrt psa Miška koji je uspavan zbog teških ozljeda nastalih petardom na Staru godinu, ovih dana donesena je na Prekršajnom sudu u Puli prva pravomoćna presuda koja daje nadu da se takva zvjerstva nad životinjama ipak više neće događati. Ili će ih barem biti manje jer će nasilnici dvaput razmisliti znajući da će ih "zakačiti" kazna. Naime, zbog neopravdanog usmrćivanja ovih su dana kažnjeni i vlasnici psa i veterinar s ukupno 15.200 kuna kazne.

Kako saznajemo od predsjednice pulske udruge Ruka šapi Svjetlane Prodanović, prije određenog vremena ta je udruga podnijela prijavu veterinarskoj inspekciji zbog protuzakonite eutanazije kuje Lajke.

- Lajka nije imala sretan život. Vlasnici su je sustavno zanemarivali, nisu joj osigurali uvjete za život i nisu joj pružali veterinarsku skrb i njegu. Za njen težak život saznali smo od susjeda, koji su zamijetili da je stalno na lancu, u staroj kućici, nikad šetana i rijetko hranjena. Lanac je imao klin koji joj je onemogućavao veći radijus kretanja pa je prostor oko kućice bio uprljan izmetom i blatom. Lajka se otežano kretala i imala nekoliko tvorbi na koži, ispričala nam je Prodanović.

Volonteri udruge su se, kaže, uvjerili da su tvrdnje susjeda istinite te su za početak dogovorili veterinarski pregled na kojem je utvrđeno da se Lajka otežano kreće jer su joj nokti bili toliko dugi da joj je svaki korak bio bolan i otežan.

- Budući da je vlasnik psa susjedima napomenuo da bi je rado poklonio, nakon pregleda dogovorili smo sa susjedom da ćemo zajedno skrbiti o Lajki, hraniti je, šetati te oglašavati na našoj web-stranici te Facebook profilu, ne bismo li joj pronašli novi dom. Uz našu skrb Lajka se udebljala, socijalizirala, naša volonterka ju je redovito šetala uz pomoć susjeda. Vlasnik cijelo to vrijeme nije pokazivao nikakav interes, rekla nam je nadalje Prodanović.

No, Lajka je iznenada nestala, a članovi udruge saznali su da je eutanazirana.

- Tu je počela naša borba da dokažemo da su vlasnik psa i doktor veterinarske medicine protuzakonito usmrtili zdravog psa, ispričala nam je nadalje Prodanović. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter