Za nekretnine MORH-a 2,5 milijardi kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je u cetvrtak napravila prvi korak u svom planu prodaje državnih nekretnina koje se ne koriste, a mogle bi imati gospodarsku svrhu. Za nekretnine koje ce se prodavati na javnim natjecajima država je odlucila promijeniti nacin odredivanja pocetne cijene, ne bi li tako privukla više ulagaca kojima su dosad one bile preskupe.

Medu nekretninama koje su vec spremne za prodaju je i desetak onih ciji je vlasnik Ministarstvo obrane, a vrijedne su, kako je izvijestila premijerka Jadranka Kosor, oko 2,5 milijardi kuna.

Ako se tome dodaju i nekretnine ciji je vlasnik izravno država, onda se ta vrijednost penje na 2,7 milijardi kuna. Ne bi li cijene bile realnije, ubuduce ce ih postavljati ovlašteni sudski vještak, kojeg ce za taj posao na javnom natjecaju birati radna skupina koju ce imenovati Vladino Povjerenstvo za imovinu.

Šef Ureda za upravljanje državnom imovinom Jozo Sarac rekao je da su dosadašnje cijene, koje su odredivali sudski vještaci, ali i Porezna uprava, bile previsoke i zato nije bilo zainteresiranih investitora koji nekretninama mogu dati gospodarski sadržaj. Uz to, Vladinom je odlukom propisano da ce se za nekretnine za koje na prvom natjecaju ne bude interesa raspisivati novi te da u tom drugom natjecaju cijena može biti i do 50 posto niža.

- U nekim trenucima cinilo mi se da su nam vezane i ruke i noge. Od tih nekretnina nije bilo nikakve koristi, tamo ništa ne raste niti su one donosile ikakvu korist. Naša odluka je na tragu toga da sustav ucinimo ucinkovitim i zainteresiramo investitore, porucila je premijerka.

Prihvaceno je i izvješce o raspisivanju natjecaja za izbor clanova nadzornih odbora u pedesetak poduzeca u kojima država ima udjele, na kojima ce se izabrati dvjestotinjak novih nadzornika, a medu tim tvrtkama je i pulski Uljanik.

Vlada je s ukupno 414,5 tisuca kuna odlucila nagraditi osvajace medalja na nekoliko medunarodnih natjecanja. Nagradeno je devet sportaša, a najveci dio novcane nagrade, 136,4 tisuce kuna, pripada Blanki Vlašic i njezinom strucnom timu.


Podijeli: Facebook Twiter