Za nekoliko mjeseci gotove pripreme za EU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska je izradila vrlo detaljan akcijski plan za rješavanje preostalih obveza u pripremama za clanstvo u Europskoj uniji i sve te obveze bit ce ispunjene u sljedecih nekoliko mjeseci, izjavila je u srijedu u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusic.

Ona je sudjelovala na sastanku Vijeca za stabilizaciju i pridruživanje izmedu EU-a i Hrvatske. Europsku stranu predstavljali su danski ministar za europska pitanja Nicolai Wammen i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

"Predocili smo akcijski plan kojim smo reagirali na prvo izvješce o monitoringu koje je Komisija objavila u travnju", rekla je ministrica Pusic. Plan sadrži sve pojedinosti kako ce se te primjedbe razriješiti, što ce se poduzeti, tko je zadužen za to i do kada to mora biti riješeno.

Ministrica Pusic je rekla da ce sva pitanja koja se odnose na brodogradilišta biti riješena do kraja ovoga mjeseca.

Danski ministar europskih poslova Wammen, cija zemlja predsjeda EU-om, izjavio je da je u nekoliko podrucja potrebno pojacati napore, posebice u podrucjima pravosuda i temeljnih prava, tržišnog natjecanja i pravde, slobode i sigurnosti. "Nakon ovoga sastanka uvjeren sam da ce sve te obveze biti ispunjene", rekao je Wammen.

Danski ministar izrazio je zabrinutost zbog nekih homofobnih izjava predstavnika lokalnih vlasti u Splitu u vezi s održavanjem gay pridea 9. lipnja u tom gradu.

Pusic je rekla da je stajalište hrvatske vlade u potpunosti identicno stajalištima predsjedništva EU-a i Komisije, najavivši da ce najmanje pet ministara, ukljucujuci i nju osobno, sudjelovati na gay paradi u Splitu.

Ona je takoder izjavila u Bruxellesu da ne ocekuje probleme oko ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji zbog neriješenog pitanja Ljubljanske banke. "Za ovo konkretno pitanje Ljubljanske banke treba naci odgovarajuce rješenje, ali to nema nikakve veze s ratifikacijom i hrvatskom spremnošcu za clanstvo".

Što se tice odnosa sa Srbijom, Pusic je rekla da ocekuje da se u Srbiji završi s "predizbornom retorikom" jer su izbori vec prošli. "Te izjave smo tretirali kao nastavak predizbornog žara. Treba spustiti loptu na zemlju, definirati probleme i otvorena pitanja i pokušati ih riješiti jer imamo mnogo zajednickih interesa", rekla je Pusic, dodajuci da je Hrvatska svjesna da treba pricekati formiranje vlade u Srbiji i da ce to biti kljucna komponenta u odnosima dviju zemalja.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter