Za neisplatu placa do 3 g. zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada danas je Saboru uputila prijedlog novog kaznenog zakona kojim se neisplata placa zbog neopravdanih razloga tretira kao kazneno djelo za koje je predvidena kazna zatvora do tri godine.

Zbog odredbi pak po kojima posjedovanje droge ostaje kazneno djelo suzdražan je prilikom glasanja bio potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac.

Prijedlogom novog zakona, koji je radna skupina pripremala od pocetka 2009. godine, predviden je cijeli niz novih kaznenih djela, a novine se posebno odnose na gospodarska kaznena djela te kaznena djela protiv radnih odnosa.

Prijedlogom zakona previda se da ce se poslodavci koji ne isplacuju place s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi sebi ili drugome kazniti kaznom zatvora do tri godine.

Predvideno je kažnjavanje onih koji iz neopravdanih razloga, pogotovo vlastitog bogacenja, ne isplacuju place, odnosno uskracuju radnike, naglasila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

- To ce osnažiti gospodarstvenike koji pošteno i casno rade. Za svakog poštenog poslodavca radnici su na prvom mjestu. Mislim da kazneni zakon treba pustiti u proceduru da se otvori široka javna rasprava o njemu, kazala je Kosor napominjuci da ce o prijedlogu biti još rasprave.

Ministar pravosuda Dražen Bošnjakovic naglasio je da ce država djelovati prema kaznenom zakonu ako poslodavac koji ima novca na racunu - a nije isplatio place, vec mu je cilj pribaviti sebi protupravnu korist - kupi auto, jahtu i slicno.

Ovo, istice ministar gospodarstva ?uro Popijac, nije zakon protiv poduzetništva, vec protiv onog dijela poduzetništva koje ne poštuje hrvatske zakone.

Novim prijedlogom kaznenog zakona maksimalna kazna za osobito teška kaznena djela je s dosadašnjih 40 godina povecana na 50 godina.

Novine su vezane i za kažnjavanje zlostavljanje na radu (mobing), a predvidena je kazna zatvora od jedne godine, za teže slucajeve do tri godine, dok za kazneno djelo silovanja više nije potrebno dokazivati prisilu, nego je dovoljno dokazati da nije bilo pristanka.

Novo je kazneno djelo i objesna vožnja, novine su vezane i uz kazne za nasilje u obitelji, a povecavaju se i za kazneno djelo primanja i davanja mita s dosadašnjih 6 mjeseci do pet godina na najmanje jednu do osam godina.

U novom zakonu i dalje ostaje odredba po kojoj je posjedovanje droge kazneno djelo.

- Naše je stajalište da ne treba u novom kaznenom zakonu dopustiti dekriminaliziranje droge, rekla je Kosor.

Ministar Bošnjakovic naglasio je da je pooštren kazneni okvir za mnoga kaznena djela, dok se za kaznena djela za koja su izricane kazne zatvora od šest mjeseci do godine dana željelo, kako je rekao, postici da ih se izrice samo iznimno.

One bi se, prema novim odredbama, uglavnom zamijenile radom za opce dobro i novcanom kaznom. Do sada je, objašnjava Bošnjakovic, gotovo trecina kazni bila do 6 mjeseci što je dovelo do prenapucenosti zatvorskog sustava.

S primjenom novog kaznenog zakona pocelo bi se od 1. srpnja 2013., odnosno od trenutka ulaska Hrvatske u Europsku uniju.


Podijeli: Facebook Twiter