Za nedolaženje na spolni odgoj - neopravdani sat

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta reagiralo je danas na javne istupe koje posljednjih dana stižu iz udruga Grozd i Vigilare uperenih protiv Kurikuluma zdravstvenog odgoja. Kao što je poznato, iz udruga pozivaju roditelje da ne puštaju djecu na satove na kojima će se provoditi spolni odgoj, tvrdeći kako na to imaju pravo.

- Upozoravamo da je Kurikulum zdravstvenog odgoja sastavni dio nastavnog plana i programa i kao takav obvezan za sve učenike, što znači da će se svaki izostanak s nastave tretirati jednako kao i izostanci s bilo kojega drugog sata. Spomenute udruge u pravilu "problematiziraju" samo jedan dio kurikuluma, modul spolno/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje, kolokvijalno nazvan spolni odgoj. Pritom šalju potpuno neistinite informacije o tome tko će, kako i o čemu učenike u osnovnim i srednjim školama poučavati o zdravstvenom odgoju, piše u priopćenju Ministarstva.

Netočna je i informacija prema kojoj će vjeroučitelji koji su ujedno razrednici u školama morati predavati o spolno/rodnoj ravnopravnosti i spolno odgovornom ponašanju. Teme i sadržaje spolnog odgoja, za koje su primjerice u prvom razredu srednje škole planirana četiri sata u tijeku cijele godine, a u petom razredu osnovne škole dva školska sata, predavat će stručni suradnici pedagozi ili psiholozi škola i liječnici školske medicine.

- Tvrdnje spomenutih udruga da će se djecu podučavati kako je prihvatljivo reći "Ja sam muškarac s vaginom", "Moj spol je ženski, a rod muški"... iskonstruirane su s ciljem privlačenja medijske pozornosti i obmanjivanja javnosti. Kurikulum zdravstvenog odgoja nije, dakle, osmišljen i planiran kako bi se učenicima nametala stajališta i iskrivljavali sustavi vrijednosti, već je svrha uspješan razvoj djece i mladih da bi stasali u zdrave, zadovoljne, uspješne, samosvjesne i odgovorne osobe, ističe se u priopćenju. (M. J.)


Podijeli: Facebook Twiter