Za navodnjavanje i vodoopskrbu u Istri 170 milijuna kuna

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Danas smo dobili ukupno 170 milijuna kuna bespovratnih sredstava. To uključuje stopostotno financiranje sustava navodnjavanja na Poreštini vrijednog 104 milijuna kuna za područje Červar Porta i Bašarinke, te 65 milijuna kuna za 12 projekata vodoopskrbe i vodozaštite u Istarskoj županiji, naglasio je istarski župan Valter Flego danas u Poreču prigodom potpisivanja ovih ugovora u prisustvu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića direktora Istarskog vodozaštitnog sustava Daniela Maurovića, direktora Istarskog vodovoda Mladena Nežića, direktora Vodovoda Pula Deana Starčića te direktora 6. maja Krešimira Veda.

Župan je istaknuo da se radi o ulaganju u infrastrukturu, život i razvoj Istre, te da se tu neće stati, jer se već pripremaju za nove natječaje, koji će se, prema najavama ministra Tolušića, otvoriti već na jesen i zimu. Te su investicije u sustave navodnjavanja, dodao je Flego, glavni preduvjet za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju u Istri kojima će im se  olakšati život za natjecanje na domaćem i svjetskom tržištu.

- Projektiranje sustava navodnjavanja, po mom iskustvu kada sam bio župan, traje jako dugo ali uspjeli smo dosta toga izrealizirati zadnjih mjeseci. Sve je to rad svih nas u zadnjih nekoliko godina. Raduje me što ovakvi se sustavi financiraju sa sto posto sredstava. Istarska, ili bilo koja druga županija kao podnositelj županije, ne sudjeluje ni s jednom kunom u izgradnji, nego sve financiraju Europska unija i Republika Hrvatska. To je odlična priča za sve županije i navodnjavanje u cjelini, jer kad govorimo o količini površina pod navodnjavanjem, još uvijek smo među zadnjima u Europi i to moramo promijeniti, iznio je ministar Tolušić. Naveo je da trenutno ima u Hrvatskoj oko 22 tisuće hektara navodnjavanih površina, ali to je sitno, tek dva posto od ukupnih poljoprivrednih površina. Kad vidimo sve klimatske nepogode koje se dešavaju, poput suše, ministar je istaknuo da se ovakvim projektima, tj. financiranjem sto posto troškova, te uz dobar rad Hrvatskih voda može doći u dogledno vrijeme do ukupno 30 tisuća hektara pod navodnjavanjem.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić kazao je da ga veseli jer će tim investicijama pomoći malim i velikim poljoprivrednicima da budu konkurentni. Dodao je da Grad Poreč ima još puno takvih projekata u izradi, pa je uvjeren da će se ovakva pozitivna suradnja s Ministarstvom poljoprivrede i Županijom nastaviti. Načelnik Općine Tar-Vabriga Nivio Stojnić, kojoj je pripalo 40 posto te velike investicije od 104 milijuna kuna, naglasio je svoje i zadovoljstvo svih poljoprivrednika sa svog područja. Za njih, naveo je Stojnić, to znači poticanje poljoprivrede, mladih ljudi da se tom djelatnošću bave ili koji će se tek za to odlučiti. U posljednjih desetak godina intenzivnije se u toj općini krenulo s maslinarstvom, vinogradarstvom i povrtlarstvom, pa je načelnik u ime svojih sumještana zahvalio na ovim, za njih izuzetno važnim sredstvima.

Gradnja cjelovitog sustava navodnjavanja sufinancirat će se iz mjere 4.3.1. Programa ruralnog razvoja RH, a iz tog programa, ali iz mjere 7.2.1. financirat će se pak spomenuti projekti opskrbe i odvodnje s komunalnim poduzećima. Od navedenih gotovo 65 milijuna kuna financirat će se pojedinačni projekti vodoopskrbe na područjima općina Vižinada, Gračišće, Oprtalj, Cerovlje, Višnjan, Ližnjan, Sv. Nedjelja, Marčana i Raša, te gradova Buzet i Pazin. Ugovore o navodnjavanju potpisali su župan Flego i ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Cotić, koja je napomenula da je dosad već potpisano osam ugovora za ovakve projekte u Hrvatskoj. Iako je ovaj u Istri posljednji u nizu, po količini odobrenih sredstava je najveći, kazala je Cotić i nakon toga potpisala ugovore s direktorima Istarskog vodozaštitnog sustava, Istarskog vodovoda Buzet, Vodovoda Pula i umaške komunalne tvrtke 6. maj.

Što se tiče navodnjavanja podsjetimo da je Istarska županija ovaj projekt kandidirala u listopadu prošle godine. Odobrena potpora u potpunosti pokriva troškove izgradnje sustava, a njen najveći dio (97 milijuna kuna) namijenjen je za izgradnju akumulacijskog jezera Mateši i pripadajućih uređaja, dok se s ostatkom pokrivaju ostali troškovi. Rok za puštanje u pogon cijelog sustava je tri godine. Područje izgradnje sustava za navodnjavanje Červar Porat – Bašarinka obuhvaća 555 hektara bruto-površine između Poreča i Općine Tar-Vabriga. Neto-površina koja će se navodnjavati prostire se na 490 hektara. Otprilike trećini te površine vlasnik je porečka Agrolaguna, a ostatak zemljišta sastoji se od 1.100 katastarskih čestica u tri katastarske općine s ukupno 500-tinjak vlasnika, dok 135 hektara pripada državi. Akumulacija Mateši, koja će vodom "hraniti" ovaj sustav za navodnjavanje, zauzet će površinu od 17 hektara i imati zapreminu od milijun kubičnih metara vode.

Nakon gradske uprave ministar je sa svojom pratnjom krenuo u Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, gdje je održana prva sjednica Savjeta za maslinarstvo pri Institutu.

Tolušić je na Institutu za poljoprivredu i turizam održao prvu sjednicu Savjeta za maslinarstvo koja je dogovorena na prošlotjednom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede. Savjet za maslinarstvo čine predstavnici maslinara, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča i Ministarstva poljoprivrede. Teme ovog sastanka ticale su se uspostave katastra maslinika, Zakona o maslinarstvu i donošenju Strategije maslinarstva. Ministar Tolušić složio se s maslinarima da strategiju trebaju pisati najbolji maslinari i stručnjaci, a ne profesori, kao što je do sada bio slučaj, a na Zakonu će se zajednički raditi s ciljem formaliziranja već postojećih najboljih rješenja u praksi. Maslinari su iskazali zanimanje za osnivanje regionalne proizvođačke organizacije, a ministar ih je pobliže upoznao s mogućnostima financiranja rada proizvođačkih organizacija sredstvima iz Programa ruralnog razvoja. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter