Za nastavak pregovora s poslodavcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi predsjednik Sindikata novinara Hrvatske je Anton Filic iz sindikalne podružnice Vecernjeg lista. Na izbornoj skupštini Sindikata Filic je izabran vecinom glasova u odnosu na protukadidatkinju Marijanu Matkovic iz podružnice Vjesnika. Filic je na toj dužnosti zamijenio dosadašnju predsjednicu Sindikata Gabrijelu Galic iz podružnice Novog lista, kojoj su clanovi Skupštine zahvalili na njezinu zalaganju, nakon što su vecinom glasova prihvatili izvještaj o dosadašnjem radu.

Filic je kao sindikalni povjerenik vodio nedavni štrajk novinara Vecernjeg lista koji je trajao 26 dana, što je bila jedna od dosad najozbiljnijih industrijskih akcija novinara u Hrvatskoj. Kao kandidat za predsjednika zauzeo se za jacu zaštitu prava i statusa novinara, pri cemu je predložio da se Sindikat novinara u dijalogu s poslodavcima iz novinsko-izdavacke djelatnosti zauzme za stvaranje akcijskog plana, prema kojem bi poslodavci u medijskim kucama postupno smanjivali broj novinara sa statusom tzv. vanjskih suradnika (RPO) i prebacivali ih u stalni radni odnos.

Sindikat novinara zalaže se za reguliranje odnosa novinara i zaposlenih u tiskarskoj i nakladnicnoj djelatnosti, te njihovih poslodavaca, i to putem nacionalnog kolektivnog ugovora. Nakon osam godina pregovora, Sindikat ih je nedavno prekinuo, ocjenjujuci da poslodavci nisu spremni novinarima osigurati minimalna prava. Sindikat nije pristao na prijedlog poslodavaca da neto placa novinara pocetnika bude 3.000 kuna, smatrajuci da bi trebala iznositi 6.500 kuna. Poslodavci, pak, ostavili su otvorena vrata za nastavak pregovora, culo se na skupu.

Bilo je razlicitih mišljenja o tome kako poslodavce potaknuti na prihvacanje zahtjeva sindikata, od prijedloga za organiziranje generalnog štrajka, do tvrdnji kako bi sindikat trebao postavljati realisticnije ciljeve. Primjerice, Kristina Turcin iz Jutarnjeg lista upozorila je da nema generalnog štrajka ako se polovina novinara u redakcijama nalazi u statusu vanjskih suradnika (RPO), koji nemaju gotovo nikakva prava, pa ni pravo na štrajk. Stoga, usprkos štrajku novine i dalje izlaze, što je pokazao slucaj Vecernjeg lista.

U žustroj raspravi na skupštini sindikalisti su se založili za nastavak pregovora s poslodavcima, ali su naglasili da se moraju pripremati i za štrajk ako pregovori ostanu bez plodova. Filic se pritom zauzeo za uskladivanje akcija sa sindikatom graficara i nakladnika. (Branko PODGORNIK/Novi list )


Podijeli: Facebook Twiter