Za nastavak nasipanja rive čeka se dozvola

Dosad je riva proširena na svega 127 metara (M. MIJOŠEK)
Dosad je riva proširena na svega 127 metara (M. MIJOŠEK)

Prošlog ljeta započelo je prvo značajnije nasipavanje obale pulske rive. Do tada su godinama nastojanja pulske Lučke uprave da uredi rivu išla "sporo" s obzirom da je potreban pozamašni iznos sredstava. Spas je stigao tijekom izgradnje nove pulske Opće bolnice kada se pojavila mogućnost da se pulska riva uredi puno prije očekivanja i to kamenom s gradilišta nove bolnice. Tako je prošlog ljeta dio rive od ACI-jevog servisa jahti do početka Mandrača, u dužini od 127 metara, proširen za oko 45 metara. Pitanje je kada će se taj posao nastaviti.

Nasipavanje planirano u tri faze

Lani je to bio rezultat sporazuma pulske Lučke uprave i Istarske županije s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) za zbrinjavanje kamenja s gradilišta pulske Opće bolnice, odnosno novi infrastrukturni zahvat i nastavak izgradnje pulske obale. Dnevno se nasipalo 500-tinjak kubičnih metara kamenja, a za taj je projekt Lučka uprava Pula dobila milijun kuna od nadležnog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dok je sama uložila 600 tisuća kuna.

Početkom ove godine, pak, ravnatelj Lučke uprave Pula Donald de Gravisi otkrio nam je da se, s obzirom da je projekt nasipanja podijeljen u tri faze, izrađuje projektna dokumentacija, kako bi se nastavilo nasipanje rive u duljini od još 600 metara, te širini dodatnih 34 do 40 metara, a sam plato šetnice iznosio bi oko 30 metara. Takav projekt podržala je i Istarska županija koja je s DUUDI-jem dogovorila nastavak iskorištavanja, odnosno zbrinjavanja iskopanog kamenja s gradilišta bolnice.

- Prošlog ljeta okončali smo fazu B projekta nasipanja rive za što smo imali pravovaljanu građevinsku dozvolu. Sada smo u postupku ishodovanja građevinske dozvole za fazu C i kada je uspijemo ishodovati vjerujemo da ćemo brzo dogovoriti s državnom agencijom nastavak iskorištavanja iskopina s gradilišta bolnice za nasipanje i uređenje rive, rekli su nam iz pulske Lučke uprave.

Nedostaje materijala s gradilišta bolnice

Inače, kada smo početkom godine pisali o daljnjem nasipavanju rive, na gradilištu nove pulske Opće bolnice bilo je oko 38 tisuća kubika materijala kojeg je bilo potrebno odvesti. Do sada je za nasipanje pulske obale, u fazi B, iskorišteno oko 17 tisuća kubika. Pretpostavlja se da trenutno materijala nema dovoljno za nasipavanje cjelokupne dužine obale već se procjenjuje da će se realizirati nasip dužine oko 300 metara. Pogotovo jer je za zbrinjavanje materijala s gradilišta bolnice jako puno interesenata, odgovorili su nam iz kabineta župana Istarske županije. (Goran ROJNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter