Za nastavak gradnje Ipsilona čeka se suglasnost EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako neslužbeno saznajemo u Hrvatskim autocestama (HAC), otkup zemljišta za pretvaranje Ipsilona u autocestu od Pazina do tunela Učka ide po planu. Na prvim poddionicama Rogovići - Ivoli i Ivoli - Cerovlje, koje će prve u gradnju, otkupljen je veći dio zemljišta. Na tom dijelu ima dosta državnog zemljišta, što je olakšalo postupak otkupa, pa bi, da nema problema s dobivanjem suglasnosti Europske unije na koncesijski ugovor, gradnja mogla početi već sada.

Trenutno HAC otkupljuje zemljište od Cerovlja do tunela Učka, na kojem su dvije poddionice - Cerovlje - Lupoglav i Lupoglav - Vranja. Ove dionice prolaze kroz katastarske općine Cerovlje, Borut, Treviž, Lisišćina, Hum, Gorenja Vas, Dolenja Vas i Vranja.

Kao i u dosadašnjim postupcima otkupa na dosad izgrađenim dionicama Ipsilona u 95 posto slučajeva dolazi do dogovora sa vlasnicima. Tek se pokoji put pojave nesporazumi, ali se ipak pronađu rješenja bez sudskih izvlaštenja. U HAC-u kažu da su Istrani izuzetno korektni, shvaćaju potrebu izgradnje Ipsilona i izlaze ususret državi, u čije se ime otkupljuje zemljište.

Manji problemi pojavljuju se samo zbog neusklađenosti katastra i gruntovnice, koje prije otkupa moraju riješiti vlasnici zemljišta. Dogodi se i da kada je više vlasnika na jednoj čestici dođe do nesporazuma među njima, ali se i takvi slučajevi riješe nagodbom.

Prema procjeni sudskih vještaka, za kvadrat zemljišta nudi se 47 kuna po četvornom metru. Vlasnici se ne cjenjkaju jer znaju da su cijene zemljišta pale, a potražnja je mala. Uz zemljište prilikom otkupa se plaća i vrijednost poljoprivrednih kultura, koju određuju vještaci agronomske i šumarska struke, pa ni u tom slučaju gotovo da i nema nesporazuma.

HAC uz javni poziv, objavljen u dnevnim novinama, i pojedinačno poziva sve vlasnike zemljišta na trasi Ipsilona. Ponude za nagodbu se dobivaju u uredima državne uprave u Pazinu i Rovinju, svaka od njih ima elaborat za odštetni zahtjev te procjenu o vrijednosti nekretnine i nasada. Naknade se isplaćuju u roku od mjesec dana. Po svemu sudeći, do početka gradnje na Ipsilonu, najavljene za travanj iduće godine, trebalo bi biti otkupljeno sve zemljište na dionici od Pazina do tunela Učka. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter