Za naslov prvaka trebat ce nam dvije pobjede

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Mosor", "Solin" i "Pomorac" imena su klubova koji su u posljednja tri kola Druge HNL bili primorani potpisati kapitulaciju u ogledima s "Istrom 1961". Pritom su "zeleno-žuti" svojim protivnicima podarili osam pogodaka, dok Robert Lisjak tijekom posljednjih 270 minuta niti jednom nije morao vaditi loptu iz svoje mreže. Prošlotjednom pobjedom u Solinu Puljani su i matematicki potvrdili da ce iducu sezonu igrati u elitnom društvu, da bi pobjedom nad "Pomorcem", uz poraz Karlovcana na gostovanju kod "Slavonca CO", nakon 28. kola napokon zasjeli na celo drugoligaške karavane. Upravo je subotnji ogled s Kostrenjanima dokazao svu zrelost pulena Elvisa Scorije, jer nije bilo nimalo lako u cijeloj toj euforiji koja se stvorila oko ulaska u viši rang, odgurnuti emocije u stranu i pobjedom nad nimalo bezazlenom momcadi "Pomorca" staviti šlag na prvoligašku tortu.

- "Pomorac" je jedna dobro organizirana momcad koja je prošli tjedan na svom terenu pobijedila "Slavonac CO", nanijevši im tako tek drugi prvenstveni poraz, dok su kolo prije u Karlovcu minimalno poraženi, u susretu tijekom kojeg su promašili nekoliko izglednih prilika i bili ravnopravni, ako ne i bolji od domacina. S druge strane, nakon što smo u prošlom kolu ostvarili veliki cilj koji je pred nas bio postavljen, nama nije bilo nimalo lagano odigrati jednu pravu utakmicu te se mogao osjetiti mali pad u našoj igri. Usto, poslije trijumfa u Solinu dao sam igracima dva slobodna dana, a bili smo lišeni pomoci Barišica i Prelceca, dvojice igraca koji su nam na posljednjim susretima bile vrlo bitne karike - istaknuo je trener "Istre 1961" Elvis Scorija. - Morali smo stoga napraviti neke promjene u sastavu prije ove utakmice, a usto smo igrali protiv dobre momcadi koja nas je na pocetku malo i iznenadila. Naime, mi smo ocekivali da ce se "Pomorac" postaviti u svojoj standardnoj 3-5-2 s rombom u sredini, dok su oni zaigrali u formaciji 4-4-2, s tim da im je druga špica Rac bio malo povuceniji. Pritom su se orijentirali na kontre i polukontre te su nam na pocetku radili odredene probleme i imali nešto više loptu u svom posjedu.

Domacin je u susret krenuo u svojoj, u posljednje vrijeme uobicajenoj formaciji 3-4-1-2, u kojoj je kvotu od dvojice mladih igraca, u nedostatku Nikole Prelceca, upotpunio Mislav Andelkovic (drugi je bio Traore). Dalibor Pauletic zauzeo je mjesto desnog stopera, upražnjeno neigranjem Gorana Barišica, Dalibor Božac povucen je na lijevog stopera, dok je izmedu dvojice imenjaka zaigrao Hasan Kacic. Priliku je na lijevom boku dobio Borislav Pilipovic, dok su napadacki dvojac sacinjavali Asim Šehic i Marijan Nikolic.

- Nikolic i Šehic, kao i Traore iza njih, jednostavno nemaju karakteristike da igraju jednu veliku obranu te su stoga gosti u nekoliko prilika dolazili do viška igraca i stvarali nam odredene probleme, a ponajviše su "patili" naši bokovi. No, kako je susret odmicao mi smo se dizali u igri i naš najbolji period definitivno je bilo posljednjih 15-tak minuta prvog dijela kad smo poveli te potom do odmora imali još nekoliko prilika da riješimo pitanje pobjednika. U nastavku su obje momcadi dosta pale u igri, a mi smo ulaskom Lajtmana umjesto Nikolica željeli doci do veceg posjeda lopte, dok smo Traorea gurnuli u špicu s Šehicem, svjesni da njih dvojica svojom individualnom kvalitetom mogu iskociti i još jednim pogotkom zakljuciti susret - rekao je pulski strateg, uputivši pritom svojim pulenima sve pohvale na organiziranoj igri koju su pružili protiv "Pomorca". - To se na kraju i obistinilo te smo preko Šehica potvrdili pobjedu. Osim tri boda, veliki dobitak za nas je i više nego solidna utakmica koju su odradili Pilipovic, Andelkovic i Lajtman, igraci koji su u zadnje vrijeme dobivali manju minutažu, a bit ce nam neophodni u izazovima koji su pred nama. Jedino što im fali je možda malo mirnoce u završnici i konkretnosti, no vidi se da su digli svoju formu i sve što su u subotu prikazali bilo je više nego zadovoljavajuce.

Posebna prica je atmosfera na stadionu. Oko dvije tisuce navijaca okupilo se na Verudi da cestita "zeleno-žutima" plasman u Prvu ligu te su, predvodeni "Demonima", tijekom svih 90 minuta zdušno bodrili svoje ljubimce.

- Oduševila me atmosfera na stadionu i Pula je ovom prilikom pokazala svoj potencijal te je u ovakvom okruženju pravi užitak bilo igrati. Lijepo je vidjeti toliko ljudi koji cijene ono što smo ucinili i to je bitno za sadašnjost, ali još više za ono što nas ocekuje u buducnosti. Naime, sljedece prvenstvo pocinje 25. srpnja i ako ga želimo docekati spremni, s pripremama moramo zapoceti vec 15. lipnja. Vremena je malo, a cijelu situaciju cini još težim podatak da naš stadion sigurno nece biti gotov prije 15. listopada, što znaci da cemo deset, ako ne i više susreta, odigrati na gostujucem terenu. Želimo li biti u mogucnosti odgovoriti na taj izazov, ništa ne smijemo prepustiti slucaju i moramo se maksimalno uigrati - naglasio je Scoria, okrenuvši se ogledu protiv "Karlovca". - Situacija je teška i moje je mišljenje da nam, želimo li na kraju biti prvi, trebaju pobjede u oba preostala susreta. Šteta je što "Slavonac CO" i "Karlovac" u subotu nisu remizirali jer bi se tako riješili jednog konkurenta, a tu je i "Lokomotiva" koja jedina u preostala dva kola ne igra protiv jednog od pretendenta na vrh. Nama ce ovaj tjedan biti lakši nego prošli jer se pomalo stišala euforija koja je pratila ulazak u Prvu ligu i u kojoj je ipak bilo teško fokusirati se na utakmicu. Usto cemo biti za korak uigraniji te jedino što želimo je da protiv Karlovcana imamo prvoligaško sudenje, jednake uvjete koje imaju naši protivnici kad istrce na pulski stadion.

 


Podijeli: Facebook Twiter