Za nama je iznimno jaka sezona gripe

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Jenjava sezona gripe, koja je ove sezone bila puno jačih razmjera u odnosu na prijašnje godine. Dosad je u Istri ukupno evidentirano 4.014 osoba sa simptomima gripe, no iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo napominju da je taj broj sigurno znatno veći, jer valja uzeti u obzir da se svi oboljeli nisu javili liječniku. Broj oboljelih ove je godine višestruko veći u odnosu na prošlu godinu, kada je sredinom ožujka bilo evidentirano 670 osoba s kliničkim simptomima gripe, ali i u odnosu na 2013. godinu kada je u istom razdoblju bilo 3.281 prijava oboljelih.

Kako doznajemo od dr. Branke Sep Ševerdija, epidemiologinje u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, vrhunac bolesti zabilježen je sredinom veljače, kada je u samo jednom tjednu prijavljeno 719 oboljelih osoba. Od tada je započeo trend opadanja prijava oboljelih od gripe. Već je u zadnjem tjednu u veljači bilo 353, u prvom tjednu ožujka 263, a u zadnjem promatranom, proteklom tjednu zbog ove se je bolesti liječniku javilo 157 osoba.

- Prema dobnim skupinama, u broju oboljelih dominira radno aktivno stanovništvo te školarci. Sagledavajući oboljele prema epidemiološkim ispostavama, ove je sezone najviše prijava oboljelih od gripe zabilježeno u Labinu, gdje je bilo čak 1.312 prijavljenih, slijedi Pula s 988, Poreč 458, Pazin 402, Rovinj 388, Umag 274 i Buzetu gdje su evidentirane 192 oboljele osobe gripe, doznajemo od Sep Ševerdija.

Prema podacima iz Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, ova je sezona gripe u odnosu na četiri prijašnje bila znatno ozbiljnija te je uzrokovala veći porast stope smrtnosti kod osoba starijih od 65 godina. Kod nas nije zabilježeno značajnije povećanje broja osoba kojima je gripa izazvala veće komplikacije. Što se tiče smrtnosti, zasad je u Istarskoj županiji jedan potvrđen smrtni slučaj od gripe, kod muške osobe starije od 65 godina. Liječnicima obiteljske medicine u Istarskoj županiji sredinom studenog 2014. godine distribuirano je 11.600 doza cjepiva.

Prema dosadašnjim izvješćima, protiv gripe je cijepljeno 10.284 osoba. Koliko je jako gripa zahvatila Hrvatsku govori podatak o dosad 64.500 prijavljenih oboljelih osoba, dok je lani u istom razdoblju zabilježeno 8.327 osoba. Ukupno, tijekom cijele je prošlogodišnje sezone gripe u Hrvatskoj bilo 12.000 oboljelih. U većini europskih država, pa tako i u Hrvatskoj, aktivnost gripe je umjerena, dok njenu visoku aktivnosti bilježe Njemačka, Švedska i Island. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter