Za najam automobila 525 tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula za najam automobila za službene potrebe namjerava potrošiti 525 tisuca kuna. Pridodaju li se tome usluge tekuceg i investicijskog održavanja (tehnicki pregled, pranje, popravci, rezervni dijelovi) postojeceg voznog parka za vozila marke Citroen, Renault i Fiat (52 tisuce kuna), benzin (45 tisuca kuna), dizel (25 tisuca kuna) i gume (25 tisuca kuna), dolazi se do 670 tisuca kuna.

Gradska uprava potez najma opravdava starošcu postojeceg voznog parka u kojem se nalazi 12 vozila, od kojih dva dostavna i dva u najmu. U odgovoru koji nam je poslala procelnica odjela za financije i opcu upravu Vesna Sajic stoji da planiraju prodati deset automobila u vlasništvu Grada javnim nadmetanjem te provesti javnu nabavu za uslugu najma dvanaest automobila.

Iznos od 525 tisuca kuna, navodi se u odgovoru, osim najma dvanaest automobila, uz troškove goriva, ukljucivao bi i troškove registracije, obveznog i kasko-osiguranja te redovnog servisiranja i zamjene opreme.

U pripremi provodenje zajednicke javne nabave Grada, komunalnih poduzeca i javnih ustanova za vozila kojima se koriste da bi se dobio sinergijski ucinak. Medutim, opravdava procelnica drugi dio spomenutog iznosa, u proracunu su predvidena sredstva rashoda za održavanje postojeceg voznog parka jer postupak javne nabave velike vrijednosti u prosjeku traje i po nekoliko mjeseci, a Grad još uvijek nije raspisao natjecaj za najam.

Stoga ce se postojeci vozni park, istice Sajic, održavati do okoncanja postupka javne nabave najma, što zahtijeva tekuce održavanje i nabavu guma u iznosu od 75 tisuca kuna. Najam, a ne kupovina novih automobila opravdava se dosadašnjom uspješnom praksom objedinjavanja nabave.

U prethodne tri godine, podsjeca se u odgovoru, provedeni su postupci zajednicke nabave za uredski materijal, loživo ulje, usluge osiguranja te telekomunikacijskih usluga u nepokretnoj i mobilnoj mreži, cime su na godišnjoj razini uštedena tri milijuna kuna.

Ipak, 525 tisuca kuna dostatno je za kupnju, a ne najam, najmanje dva najopremljenija nova vozila visoke srednje klase, poput Citroenovog modela C5 i renault lagune, pa se gradski vozni park mogao obnavljati postupno, dok bi se u isto vrijeme stekla pokretnina.

Takoder, može se kupiti i do najmanje cetiri-pet manjih vozila, pa se najam ne cini kao idealno rješenje s obzirom na to da ce se svejedno odvajati sredstva za održavanje vozila koja nece postati gradsko vlasništvo.


Podijeli: Facebook Twiter