Za nadstandard u socijali Buzet izdvaja 2,8 mil. kn

Podrška institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijima (G. ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)
Podrška institucionalnoj i izvaninstitucionalnoj skrbi o starijima (G. ČALIĆ ŠVERKO/Arhiva)

Socijalna osjetljivost i dalje je karakteristika Buzeta. Neovisno o izmjenama zakona, prvenstveno onog o brdsko-planinskim područjima i slijedom toga smanjenja gradskog proračuna, programom javnih potreba u socijalnoj skrbi i zaštiti zdravlja osigurana je pomoć u istim iznosima kao i lani, u visini od oko 2,8 milijuna proračunskih kuna. Osiguran je time kontinuitet socijalnih usluga i sustav skrbi koji uvažava lokalne potrebe, a za malu sredinu poput buzetske moglo bi se govoriti i o nadstandardu.

- Gradskom odlukom o socijalnoj skrbi nastojali smo obuhvatiti sve uzraste od najmlađih do najstarijih i širok raspon usluga kojima želimo pratiti potrebe svih građana, ističe resorna gradska pročelnica Elena Grah Ciliga. Najviše, oko 1,7 milijuna kuna namijenjeno je sufinanciranju buzetskog Doma za starije i nemoćne. Cilj je, kaže Grah Ciliga, poboljšati kvalitetu života starijih osoba sufinanciranjem njihovog smještaja u gradskoj ustanovi te izvaninstitucionalnih programa koji se tamo provode, poput pomoći u kući i organiziranih dnevnih aktivnosti. Pomoć u kući starijima besplatna je i za korisnike kojima resorno ministarstvo rješenjem priznaje samo 50 posto troškova jer se razlika pokriva iz gradskog proračuna.

Veliki dio proračuna otpada i na korisnike prava na naknadu troškova stanovanja, boravka djece u vrtiću, nabavu udžbenika te plaćanje školskog obroka i produženog boravka za osnovce, prava na pomoć za podmirenje troškova obroka u Domu za starije, na pomoć u kući, podmirivanje troškova prijevoza, jednokratne novčane pomoći...  (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 

 - GO03179348.jpg BUZET- Irena Fabijancic, volonterka u Domu za starije, snimila 4.12.2015 Gordana CALIC SVERKO


Podijeli: Facebook Twiter