Za Muzil se traže koncesionari, a ne kupci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Govoreći nedavno o katalogu investicija za nekretnine u državnom vlasništvu, iz Agencije za investicije i konkurentnost za državnu su televiziju nedavno najavili da je "Muzil, uz vojarnu u Šibeniku, spremna dokumentacija za privatizaciju" te da će je uskoro i objaviti. Uznemirilo je to odmah svekoliku javnost, pogotovo Puljane koji vrlo pozorno prate što se događa s tim sačuvanim biserom na ulazu u Pulski zaljev. Pojavile su se odmah i teorije da će Muzil biti prodan.

Čekaju se obvezujuće ponude

I dok je u istom prilogu gradonačelnik Šibenika pohvalio takva nastojanja i izjavio da jedva čeka vidjeti dokumentaciju jer su oni kao grad spremni na daljnji razvoj tog dijela, upitali smo za mišljenje i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića.

- Mislim da je ovdje riječ o nesporazumu, odnosno uvijek se govori o višegodišnjoj koncesiji i traženju investitora - koncesionara. Tako i pri ovoj izradi kataloga investicija mislim da se nije dogodilo ništa novo. Dosad je za Muzil u 2015. godini bio raspisan javni poziv za prikupljanje neobvezujućih ponuda. Pristigle su dvije koje su i otvarane u 2016. godini. Sada je na redu raspisivanje obvezujućeg natječaja za koncesionare koji moraju dostaviti, dakle, obvezujuću ponudu, ali i bankovne garancije i druge dokumente i vjerujem da će to biti u idućoj godini, 2018. To je hodogram koji je bio zacrtan i koji se slijedi i vjerujem da neće biti nikakvih odstupanja, ustvrdio je gradonačelnik Miletić i ponovio da vjeruje kako se ipak radi o nespretnoj interpretaciji kataloga investicija.

Kako smo pisali, vrijednost investicije samo u turističkom dijelu na Muzilu procjenjuje se na 150 do 200 milijuna eura, a Muzil bi trebao biti realiziran osnivanjem prava građenja na katastarskim česticama na kojima, prema važećim prostornim planovima, bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija na rok od 99 godina, osnivanjem prava služnosti (pravu plodouživanja) na katastarskim česticama na kojima ne bude predviđena izgradnja, obnova ili rekonstrukcija na rok od 99 godina, i raspisom javnog natječaja za dodjelu koncesije na pomorskom dobru prema posebnom propisu i sukladno važećim prostornim planovima. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter