Za Muzil razni sadržaji, javni sadržaji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što se sprema Muzilu? Hoce li gradani moci uci u taj dosad zatvoreni prostor koji je sacuvan zahvaljujuci cinjenici što je bio vojna zona? Ili ce se taj zeleni biser namijeniti malom krugu ljudi okupljenih u elitistickim klubovima? Hoce li težnje MORH-a da uspostavi upravu nad trecinom zemljišta pomrsiti racune lokalnog stanovništva i gradske vlasti? Kakvi su planovi Grada Pule, a kakva razmišljanja gradana okupljenih u Pulsku grupu o buducnosti Muzila? Razgovarali smo s gradonacelnikom Borisom Mileticem i predstavnikom Pulske grupe, arhitektom Emilom Jurcanom.

Država kroji planove


- Konkretna rješenja, sadržaji i program teme su koje moraju obraditi i u prijedlog uobliciti strucne osobe, a o svemu ce prvu i posljednju rijec dati Gradsko vijece, cije odluke niti mogu niti želim prejudicirati. Osobno smatram da je neprihvatljivo tamo graditi samo turisticke kapacitete. Moramo krajnje studiozno pristupiti planiranju ovog jedinstvenog prostora. S obzirom na površinu Muzila, tamo se mora naci mjesta i za sportske, zabavne i kulturne sadržaje, kao i šetnice te ostale javne sadržaje koji nam trebaju. Ponovno cu naglasiti, to ce biti javni sadržaji otvoreni za gradane Pule, tvrdi gradonacelnik Miletic.



Dodaje da se cesto zaboravlja da je Muzil gotovo u potpunosti u vlasništvu države. Jednako tako, kaže, ta ista država mora odobriti svaki prostorni plan koji se donese u našoj zemlji, tako da se može reci da država u ovom projektu ima i platno i škare. Stoga se o tome što ce konkretno biti realizirano na Muzilu još uvijek ne zna precizno jer idejni projekti nisu nikada napravljeni. Zasad je odradena tek konzervatorska podloga i valorizacija krajobraza i ništa više. Neke ideje imali su tek zainteresirani ponuditelji koji su se javili na natjecaj u sklopu "Brijuni rivijere", ali niti jedan nije postao i službeni projekt buduce valorizacije Muzila.

Muzil - petina grada


- Muzil površinom zauzima gotovo jednu petinu Pule. Najveca pogreška u planiranju takvog podrucja bila bi tretirati ga kao jednu parcelu. Stoga je za buducnost ovog poluotoka nesmotrena jednodimenzionalna rasprava poput ona da na Muzilu treba biti turizam, kampus ili rekreacija. Jedina mogucnost za ukljucivanje Muzila u cjelovitu sliku grada je da na njemu postoje sadržaji koji su uobicajeni za ostalu petinu Pule. Dakle, na Muzilu treba biti stanovanja, obrta, poslovnih prostora, turizma, sporta, rekreacije, zelenih površina, šuma. Drugim rijecima, Muzil bi trebalo razviti u novu pulsku cetvrt, kaže predstavnik Pulske grupe Emil Jurcan.

Druga pogreška u sadašnjem tretmanu Muzila je, kaže Jurcan, da se to podrucje mora aktivirati u jednom potezu.



- Trenutna situacija je da ova zona ostaje zatvorena dok se citavo podrucje ne preda u koncesiju na 66 godina. Kao što je opasno petinu grada izdavati jednoj kompaniji na dugogodišnju koncesiju, jednako je opasno i neproduktivno cekati konacno rješenje za citavu zonu da bi njeno korištenje uopce moglo poceti. Integracija Muzila u sastavni dio grada bit ce dugotrajan proces cija bi strategija trebala koristiti male, kratkorocne namjene u samom pocetku te prisvajanje dijela po dijela poluotoka. Vodena ovakvim principom Pula bi mogla doci do svog lukobrana u iducih pedesetak godina, kaže na kraju Jurcan.


Podijeli: Facebook Twiter