Za Muzil: Na Forumu se dogodila demokracija

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Nakon burnih, dosad neviđenih događaja koji su se zbili na Forumu u četvrtak navečer, uoči sjednice pulskog Gradskog vijeća na kojoj su, između ostalog, usvojene izmjene i dopune Generalnog urbanističkog i Prostornog plana uređenja Grada Pule, jučer su se zbrajali dojmovi.

Svakako najemotivniji i najgorljiviji protivnik donošenja izmjena GUP-a i PPU-a bio je nezavisni vijećnik Mauricio Licul koji je i uputio amandman na tragu zahtjeva članova Inicijative Volim Pulu. Upitali smo ga kako komentira ono što se dogodilo i što dalje.

- Sve je kulminiralo nakon amandmana u kojem sam, između ostalog, tražio brisanje golf igrališta na Muzilu kao i drugih elemenata koji cijeli prostor Muzila namjenjuje isključivo elitnom turističkom kompleksu. Važno je reći da je taj amandman podržala cijela oporba, što samo pokazuje da je ispravno moje mišljenja da ovako bitne odluke o budućnosti i razvoju Pule nadilaze dnevnu politiku i stranačku pripadnost, rekao nam je Licul i dodao da ga je zasmetao način na koji su gradonačelnik i pozicijski vijećnici pristupili okupljenima na Forumu.

- Bez ikakvih konkretnih argumenata nastojali su isključivo PR frazama opravdavati plan za Muzil te relativizirati važnost ljudi, rekao je Licul i naglasio da je zbog toga, zajedno s cijelom oporbom, sišao među ljude ne želeći biti, kako je rekao, dio istrošene predstave koju Miletić i IDS već godinama provode u gradskoj palači. - U jednom su me trenutku ponijele emocije, bilo mi je teško gledati sve te ljude na Forumu u oči i obrazlagati im što i na koji način IDS radi, pogotovo u gradu do kojeg mi je stalo.

Iskoristili su, dodaje, svoju političku moć isključivo da pokušaju marginalizirati i začepiti usta onima koji se ne slažu s njihovim planovima prenamjene. Međutim, ovog puta su to učinili građanima koje predstavljaju i koji su im većim dijelom na prošlim izborima dali povjerenje, rekao je Licul. Nije ništa gotovo, nastavio je, čak dapače, mislim da se tek jučer stvorila jedna još ozbiljnija borba i kolektivno mišljenje i percepcija o IDS-u i Borisu Miletiću što će se sigurno u budućnosti manifestirati kroz razne forme i oblike. Ponovio je da Muzil nije vlasništvo IDS-a, već dio Pule i tom ću cilju težiti i dalje istim žarom kao i do sada.

Emil Jurcan, kao jedan od istaknutijih članova Inicijative volim Pulu - Za Muzil ustvrdio je da se na Forumu dogodila demokracija.

- Nakon što su planovi usvojeni, dogodilo se zapravo nešto što je nadišlo jedan poluotok Muzil, a to je da su ljudi ostali. Nije se tu više radilo samo o Muzilu, već o nečem puno većem i važnijem. Građani su ostali, željeli su pogledati vijećnike u lice, razvio se zbor građana na kojem se raspravljalo kakvu vrstu upravljanja žele u gradu, što znači demokratsko upravljanje nekom lokalnom zajednicom. To su važne teme, rekao je Jurcan.

Građani su, kaže, pokazali što žele i na koji način. Malo koji grad može se pohvaliti da je tako nešto doživio. Dodao je da se na tom zboru građana raspravljalo i o tome da se želi pravedno i demokratsko upravljanje gradom i da je prvi korak u tome, s čim su se svi složili, da ova gradska vlast mora otići. (Nera SOFTIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter